Φάουτσι: Οι τρεις δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι «το βέλτιστο»

Φάουτσι: Οι τρεις δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι «το βέλτιστο»

Τρεις δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι «το βέλτιστο», όμως οι δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech ή της Moderna ή η μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson παραμένουν ο επίσημος ορισμός του πλήρως εμβολιασμένου για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι.

«Η επίσημη απαίτηση εξακολουθεί να είναι δύο δόσεις των εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna) και μία δόση του J&J, σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό για το τι απαιτείται ή όχι. Όμως πιστεύω πως, αν δεις τα δεδομένα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι, αν θέλεις να είσαι βέλτιστα προστατευμένος, θα πρέπει πραγματικά να κάνεις ενισχυτική δόση», δήλωσε ο Φάουτσι μιλώντας στην εκπομή του ABC «This Week With George Stephanopoulos».

Υπενθυμίζεται ότι ισραηλινοί ερευνητές δήλωσαν χθες, Σάββατο, πως ένα σχήμα τριών δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 παρείχε σημαντική προστασία απέναντι στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι παρόμοια με εκείνα που παρουσίασαν η BioNTech και η Pfizer νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, τα οποία είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορεί να έχουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία από τη μόλυνση από την νέα παραλλαγή.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Σέμπα και το Κεντρικό Ιολογικό Εργαστήριο του υπουργείου Υγείας, συνέκρινε το αίμα 20 ανθρώπων που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου 5-6 μήνες νωρίτερα με τον ίδιο αριθμό ατόμων που είχαν λάβει αναμνηστική δόση ένα μήνα νωρίτερα.

"Οι άνθρωποι που έλαβαν τη δεύτερη δόση πέντε ή έξι μήνες πριν δεν έχουν εξουδετερωτική ικανότητα απέναντι στην Όμικρον. Ενώ έχουν όντως κάποια απέναντι στο στέλεχος Δέλτα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι, διευθύντρια της Μονάδας Λοιμωδών Νόσων στο Σέμπα.

"Τα καλά νέα είναι πως με την αναμνηστική δόση αυξάνεται περίπου 100 φορές. Υπάρχει σημαντική προστασία της αναμνηστικής δόσης. Είναι χαμηλότερη από την εξουδετερωτική ικανότητα απέναντι στη Δέλτα, περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερη", είπε.

 Διαβάστε ακόμα:

 Απαραίτητη η τρίτη δόση απέναντι στην Όμικρον - Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες