Διαψεύδεται παντελώς από τα γεγονότα η Travel blogger Adebola Sowemimo η οποία δημιούργησε δυσφημιστικό θέμα για τη χώρα μας εκ του μη όντος, κατηγορώντας αρχαιοφύλακα για ρατσιστική συμπεριφορά. Το θέμα φυσικά έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι ταμπλόιντ εφημερίδες της Μεγάλης Βρετανίας όπως η Daily mail, με την πλειονότητα των αναγνωστών της όμως να επικρίνουν στον διαδικτυακό της τόπο τη συμπεριφορά της blogger. Η συμπεριφορά της πάντως σίγουρα χαροποίησε πολλούς που δεν αγαπούν τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, η Adebola Sowemimo συνελήφθη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από αστυνομικούς επειδή υπήρξε καταγγελία ατόμου πως επέδειξε τα γεννητικά της όργανα. Από το τμήμα ασφαλείας Ακροπόλεως μας είπαν ότι επρόκειτο για ιδιώτη και όχι για φύλακα αρχαιοτήτων. Πέρασε τη νύχτα της στο Αστυνομικό Τμήμα και χθες το πρωί δικάστηκε στο αυτόφωρο για προσβολή γενετήσιας ευπρέπειας και αθωώθηκε (δεν έχουμε υπόψιν το σκεπτικό του δικαστηρίου).
Αυτή είναι η αλήθεια, όπως καταγράφεται από τις επίσημες πηγές. Και τώρα, ας δούμε τι έγραψε η ίδια στο tweeter χρησιμοποιώντας διαρκώς ψέματα. Ξεκίνησε γράφοντας πως «την πέταξαν έξω από το Μουσείο Ακροπόλεως γιατί το ντύσιμό της κρίθηκε ακατάλληλο». Σύμφωνα με όσα είπαν στο Liberal.gr κύκλοι του Μουσείου Ακροπόλεως, κανείς δεν της έκανε καμία παρατήρηση, μπήκε, είδε το μουσείο και έφυγε ανενόχλητη.
Κατόπιν, σκέφτηκε να κάνει το θέμα λίγο πιο «πιπεράτο» και άλλαξε τα γεγονότα. Είπε πως τη συνέλαβαν στο Μουσείο, επειδή κάποιος φύλακας την κατηγόρησε ψευδώς ότι «έδειξε τα γεννητικά της όργανα». Μετά ανέφερε πως πέρασε τη νύχτα στο τμήμα και ότι «ο φύλακας είναι ρατσιστής» (επειδή οι πρόγονοί της ήταν αφρικανικής καταγωγής). Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι αθωώθηκε και τέρμα. Η ζημιά όμως είχε γίνει.
Βεβαίως, όπως προαναφέραμε, η σύλληψή της δεν έγινε στο Μουσείο Ακροπόλεως αλλά στην Ακρόπολη και η καταγγελία δεν έγινε από φύλακα. Προφανώς όμως η αλήθεια δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη σημασία για την ίδια. Δεν απάντησε σε κανένα σχόλιο στο twitter που τη ρωτούσαν για λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό.
Εν τω μεταξύ, πολλά δημοσιεύματα περί «ρατσισμού» είχαν δει το φως της δημοσιότητας στα βρετανικά και ελληνικά ΜΜΕ. Δυστυχώς, τα σχόλια των Ελλήνων ήταν σε μεγάλο βαθμό αβασάνιστα. Δηλαδή, ενώ έβλεπαν παντού την ανακολουθία και της καταγγέλλουσας, πολλοί ασκούσαν κριτική στους φύλακες. Σε αντίθεση με τα εκατοντάδες σχόλια συμπατριωτών της (πάνω από 1.000 μόνο στη mail) τα οποία στη συντριπτικότατη πλειονότητα ήταν εναντίον της.
Ακόμα και όσοι σχολίαζαν μόνο το ντύσιμό της, το οποίο αναφερόταν στην πρώτη δημοσίευση, της έλεγαν πως «δεν είναι αυτή ενδυμασία για μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο» και πως «ο επισκέπτης πρέπει να σέβεται τον χώρο στον οποίο πηγαίνει».
Δυστυχώς, τα fake news, τόσο δυσφημιστικά για την Ελλάδα, δημοσιεύθηκαν, διότι καμία πηγή, βρετανική ή ελληνική (που τα αναπαρήγαγε) δεν έκαναν τον κόπο να διασταυρώσουν από επίσημες πηγές. Η νεαρά κέρδισε 15 λεπτά δημοσιότητας και η Ελλάδα έχασε…
Αγγελική Κώττη