Φ. Μογκερίνι: Nα αναλάβουν «περισσότερες υποχρεώσεις» στο μεταναστευτικό τα κράτη της ΕΕ

Φ. Μογκερίνι: Nα αναλάβουν «περισσότερες υποχρεώσεις» στο μεταναστευτικό τα κράτη της ΕΕ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις για να υπάρξει λύση στο ζήτημα των λιμένων αποβίβασης των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα από την ναυτική αποστολή της EE Σοφία.

«Ακόμη και αν το πρόβλημα είναι δύσκολο, πιστεύω ότι θα ήταν καλό για τα κράτη μέλη να αναλάβουν περισσότερες υποχρεώσεις» για να επιλύσουν την διένεξη σχετικά με τα λιμάνια αποβίβασης, δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στην άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας στην Βιένη.

Το θέμα της αποστολής Σοφία βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου.

Η Ιταλία έχει αυτήν την περίοδο τη διοίκηση της αποστολής, που προβλέπει ότι όλοι οι άνθρωποι που διασώζονται στην θάλασσα αποβιβάζονται σε ιταλικό λιμάνι, αλλά η λαϊκιστική/ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας απαιτεί κατανομή των βαρών μεταξύ και άλλων κρατών μελών, διατυπώνοντας απειλή διακοπής των επιχειρήσεων διάσωσης.

Η Ιταλία ανακοίνωσε στο τέλος του Ιουλίου ότι δίνει προθεσμία πέντε εβδομάδων στους ευρωπαίους εταίρους της, δηλαδή μέχρι το τέλος του Αυγούστου, για «να υπάρξει πρόοδος» στο θέμα των λιμένων αποβίβασης.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα ότι αν και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν διαβουλεύσεις για το θέμα, «δεν βρέθηκε καμία συναινετική λύση προς το παρόν».

«Είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και σήμερα θα ζητήσω από τα κράτη μέλη να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές», πρόσθεσε.

Η Ιταλία έχει ήδη αναγγείλει ότι κατά την διάρκεια της συνόδου της Βιένης θα προωθήσει την λύση της εκ περιτροπής αποβίβασης σε λιμένες ευρωπαϊκών χωρών, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αποστολής Σοφία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνει η αποστολή Σοφία χωρίς σαφείς κανόνες», επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι δηλώνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι η επιχείρηση Σοφία, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2015, πρέπει να συνεχισθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ