F. Mogherini: Η Ουάσινγκτον "να μην παρεμβαίνει" στην πολιτική της ΕΕ

F. Mogherini: Η Ουάσινγκτον "να μην παρεμβαίνει" στην πολιτική της ΕΕ

H επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini προειδοποίησε σήμερα την κυβέρνηση του D. Trump εναντίον κάθε «παρέμβασης» στην πολιτική της ΕΕ, ιδίως μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπέρ του Brexit.

«Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στην πολιτική των ΗΠΑ (…) Και οι Ευρωπαίοι βασίζονται στο γεγονός ότι η Αμερική δεν παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική» τόνισε η F. Mogherini, που πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον D. Trump, που θεωρείται ότι τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού και επικεντρώνεται λιγότερο στις διατλαντικές σχέσεις.

Στην αξιωματούχο της ΕΕ τέθηκε μεταξύ άλλων, από δημοσιογράφους, το ερώτημα σχετικά με την πρόθεση που αποδίδεται στον ενημερωτικό ιστότοπο Breitbart, ο οποίος προβάλλει θέσεις της ακροδεξιάς και επικεφαλής του οποίου ήταν κατά το παρελθόν ο σύμβουλος του Trump, Steve Banon, να επηρεάσει τις εκλογές που διεξάγονται φέτος σε Γαλλία και Γερμανία.

«Πιστεύω ότι η ενότητα της ΕΕ είναι πιο έκδηλη σήμερα σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με σαφήνεια» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson και τους συμβούλους του νέου προέδρου, Michael Flyn και Jared Kuschner.

Η F. Mogherini προέτρεψε επιπλέον τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να «σέβεται την ΕΕ, που δεν είναι μονάχα ένας θεσμός αλλά μια Ένωση των 28 κρατών μελών, που παραμένουν 28 και θα παραμείνουν 28 για πολλούς μήνες ακόμη», αναφερόμενη στην αποχώρηση της Βρετανίας.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Trump είχε δηλώσει, στο πλευρό της πρωθυπουργού της Βρετανίας Theresa May, ότι το Brexit είναι «ένα υπέροχο πράγμα», ενώ είχε εγκωμιάσει την «ειδική σχέση» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.

«Οκτώ μήνες μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, δεν έχουμε καν ενημερωθεί σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επομένως η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ για ακόμη τουλάχιστον 2 έτη (…) και δεν θα βρίσκεται σε θέση να διαπραγματευτεί μια εμπορική σχέση με μια τρίτη χώρα» υπογράμμισε η F. Mogherini.

«Από την Πολωνία στην Πορτογαλία, από τη Φινλανδία στη Μάλτα, οι Ευρωπαίοι νιώθουν και πιστεύουν ότι τα συμφέροντά τους θα προστατεύονται και προασπίζονται καλύτερα από την Ένωσή μας» κατέληξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Νωρίτερα ωστόσο η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είχε δηλώσει ότι στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με την κυβέρνηση Trump διαβεβαιώθηκε πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην πλήρη εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας που έχει συναφθεί με το Ιράν.

«Καθησυχάσθηκα μ'' αυτά που άκουσα στις συναντήσεις ότι προτίθενται να επιμείνουν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε η Federica Mogherini προς δημοσιογράφους μια ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Federica Mogherini δήλωσε ακόμη πως η νέα κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασίσει σχετικά με τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ και πως δεν έχει επίσης αποφασίσει για το πώς θα πάρουν νέα ώθηση οι στάσιμες σήμερα εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ