Φ. Βάκη: H Eldorado δεν μπορεί να εκβιάζει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση

Φ. Βάκη: H Eldorado δεν μπορεί να εκβιάζει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση

«Δεν μπορεί να εκβιάζει η Eldorado, ούτε με ασπίδα τους εργαζόμενους, ούτε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με αφορμή την προαναγγελία από την πλευρά της καναδικής εταιρείας για αναστολή της επένδυσης στη Χαλκιδική, στην περίπτωση που έως αύριο δε της δοθεί από την κυβέρνηση η άδεια για τις Σκουριές, η κ. Βάκη επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πολυεθνική, η οποία ασκεί κριτική σε υπουργούς, στον πρωθυπουργό, βάζει τελεσίγραφα, εκβιάζει». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να μη λειτουργεί ως γραφείο δημοσίων σχέσεων της εταιρείας και ως δικηγόρος της Eldorado, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά αντιπολιτεύεται τη ζωή και το οξυγόνο του ελληνικού λαού».

«Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να ταυτίζεται με την επίθεση μια πολυεθνικής σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας» είπε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «το ΣτΕ είχε απορρίψει την πρόταση της εταιρείας για χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού, η δε δεύτερη πρόταση της εταιρείας να χρησιμοποιεί μία άλλη μέθοδο -της ακαριαίας τήξης- είχε επιστραφεί εδώ και έναν χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμενόταν η επανυποβολή της, ενώ πριν από έναν μήνα είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί άμεσα η προσφυγή στη διαιτησία, στην οποία να ενταχθεί το θέμα των Σκουριών».

«Δεν μπορούμε στον βωμό μίας επένδυσης να θυσιάσουμε την κείμενη νομοθεσία. Δε θέλουμε επενδύσεις οι οποίες να ισοδυναμούν με τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και την καταστροφή του περιβάλλοντος, θέλουμε επενδύσεις με κανόνες και όρους προστασίας του περιβάλλοντος, της φύσης, της ζωής και της αξιοπρέπειας της εργασίας» υπογράμμισε, παρατηρώντας ότι «η Eldorado έχει αποσυρθεί, έχει αναστείλει τις εργασίες της στην Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Ρουμανία».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό, που προκλήθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», η κ. Βάκη σημείωσε πως χωρίς αμφιβολία «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό οικολογικό ατύχημα» κι επισήμανε την ανάγκη «να λειτουργήσουμε συντονισμένα με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και να αποσοβηθούν οι επιπτώσεις του ατυχήματος, όσο το δυνατόν περισσότερο».

Σχολιάζοντας την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού διατύπωσε την εκτίμηση ότι «υπήρχαν επιχειρησιακές δυσκολίες, αλλά ο μηχανισμός αναπτύχθηκε σχετικά γρήγορα και οι επιπτώσεις της καταστροφής περιορίστηκαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιτυχία ήταν απόλυτη».

«Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περιβαλλοντική αντιμετώπιση της καταστροφής στον ευρύτερο δυνατό βαθμό και η βέλτιστη αντιμετώπιση οικολογικών και οικονομικών συνεπειών. Για τους αλιείς θα δούμε, είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξει κάτι, διότι όντως είναι πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις» επισήμανε και πρόσθεσε: «Σε ένα δεύτερο στάδιο θα πρέπει να μας προβληματίσει σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης -δεν προέκυψε χθες- το θέμα των αδειοδοτήσεων, που αφορούν την ασφάλεια πλεύσης των δεξαμενόπλοιων, καθώς και η στάση του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί, ενώ σημαντικό είναι το ζήτημα της ανάπτυξης ακόμη πιο αποτελεσματικών μηχανισμών έκτακτης αντιμετώπισης θαλασσίων ατυχημάτων από την πλευρά του κράτους».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της γ'' αξιολόγησης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει όσο μπορεί την υλοποίηση 95 δράσεων και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι δράσεις αυτές, παρότι στην πλειοψηφία τους δεν απαιτούν νομοθέτηση, είναι διοικητικά περίπλοκες, είναι ευαίσθητες και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται πολύ μεγάλος συντονισμός. Τα καλά, όμως, δεδομένα είναι ότι σε αυτή τη γενική εικόνα των δυσκολιών υπάρχουν και θετικά στοιχεία, τα οποία είναι πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό ατού και αφορούν δύο δείκτες, της μείωσης ανεργίας και της αύξησης του ΑΕΠ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ