Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρούσε στο αποψινό Eurogroup να καθησυχάσει τους εταίρους για τις επικείμενες εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ, υποστηρίζοντας πως «δεν θα είναι τίποτα ανησυχητικό», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς την ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, μπορεί η Ελλάδα να μην απασχόλησε επισήμως το αποψινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, ωστόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης εκπρόσωποι των θεσμών προσέγγισαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να ενημερωθούν αναφορικά με τις επικείμενες παροχές του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Μην ανησυχείτε δεν θα είναι τίποτε ανησυχητικό» φέρεται να απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με την Ελένη Βαρβιτσιώτη, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν αρνητικά την προοπτική της αναδίπλωσης της κυβέρνησης στο θέμα των περικοπών των συντάξεων. «Αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουν συμφωνηθεί» σημείωσαν χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Εφόσον έχετε αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να αλλάξει».
Από την πλευρά του, Έλληνας αξιωματούχος σημείωσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση το 2017, οπότε και συμφωνήθηκε η περικοπή συντάξεων, ήταν διαφορετική από αυτή που επικρατεί σήμερα και διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει κάτι μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία των θεσμών».
Νωρίτερα, Έλληνας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters διαβεβαίωνε πως ο στόχος του 3,5% πλεονάσματος δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνo από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Όλα πάντως συγκλίνουν στο γεγονός πως τόσο οι αγορές όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, που σημειωτέον φτάνουν εκ νέου τη Δευτέρα στην Αθήνα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα όσα πει αύριο ο Πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη ομιλία του στο πλαίσιο της επίσκεψης της ΔΕΘ.
Και αυτό διότι θεωρούν πως στην περίπτωση που ανοίξει κύκλος παροχών τότε κινδυνεύει η, μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης, πορεία της οικονομίας τη στιγμή που όλοι έχουν ζητήσει να μην αλλάξουν τα συμφωνηθέντα.