Ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, πλήρης υιοθέτηση της πρότασης Μητσοτάκη

Ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, πλήρης υιοθέτηση της πρότασης Μητσοτάκη

Στα «κόκκινα» βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε τα ξημερώματα στην Ελλάδα δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας και της ακρίβειας, χωρίς βεβαίως να υποτιμά τον αναθεωρητισμό που κρύβει η ρωσική τακτική. 

Στις αποσκευές της η ελληνική κυβέρνηση από το ταξίδι αστραπή στις Βρυξέλλες έφερε πίσω την δέσμευση των 27 ότι το "αγκάθι" της ακρίβειας θα αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η Ελλάδα επέμεινε σε αυτό καθώς έκρινε ότι θα έπρεπε  να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πλήγμα που δέχονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και το πληθωριστικό κύμα που προκαλούν.

Η Αθήνα μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις κατάφερε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας για να στηριχθούν τα κράτη - μέλη (παρ. 10) και να εξουσιοδοτηθεί ως προς αυτό η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή για να διερευνήσει και να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα χτιστεί το νέο σχήμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στον πυρήνα της πρότασης Μητσοτάκη είναι να δημιουργηθεί ένα Ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί με βάση μελλοντικά έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, ώστε να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω έκτακτων επιδοτήσεων. 

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι έχοντας υπόψιν το πολυπλόκαμο γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών οποιαδήποτε τέτοια λύση θα είναι πάρει χρόνο μέχρι να εφαρμοστεί. 

Γιαυτό η Αθήνα επιμένει στην παροχή επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, ώστε να εξαιρούνται από το έλλειμμα. οι δαπάνες που θα κάνουν τα κράτη-μέλη για να στηρίξουν την κοινωνία για την απορρόφηση του ενεργειακού κόστους. 

Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι ότι η σχετική συζήτηση όχι μόνο άρχισε άλλα μπήκε σε φάση τελικής διαβούλευσης με την Κομισιόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην πρόταση , συνεχίζοντας τις σχετικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έδειξαν από την πρώτη στιγμή την υποστήριξη τους , η οποία και αποτυπώθηκε στην Σύνοδο Κορυφής.