Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον χαρακτηρισμό των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πυρηνικά εργοστάσια ως φιλικών προς το κλίμα. Η ψηφοφορία ήταν το τελευταίο εμπόδιο στην απόφαση της ΕΕ να προστεθούν οι δύο πηγές ενέργειας στην «ταξινόμησή» της, (EU taxonomy), ένα εγχειρίδιο κανόνων που καθορίζει ποιες επενδύσεις μπορούν να προωθηθούν στην Ευρώπη ως βιώσιμες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ των κανόνων της ΕΕ που χαρακτηρίζουν τις επενδύσεις σε σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως φιλικές προς το κλίμα, ανοίγοντας το δρόμο για να ψηφιστεί ως νόμος.
Από τους 639 βουλευτές που ψήφισαν, οι 278 υποστήριξαν την πρόταση για παρεμπόδιση των κανόνων της ΕΕ για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά, οι 328 αντιτάχθηκαν στην πρόταση και οι 33 απείχαν.
Οι κανόνες θα ισχύουν από το 2023, εκτός εάν 20 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ τους απορρίψουν, ένα όριο που θεωρείται μάλλον απίθανο.
Η "ταξινόμηση " της Ε.Ε.
Η “ταξινόμηση” της ΕΕ (EU taxonomy) είναι ένα σύστημα, το οποίο δημιουργεί έναν κατάλογο περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Θα μπορούσε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, βοηθώντας την ΕΕ να αυξήσει τις βιώσιμες επενδύσεις και να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία.
Ακόμη, θα παρέχει στις εταιρείες, τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατάλληλους ορισμούς για τους οποίους οι οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια για τους επενδυτές, να προστατεύσει τους ιδιώτες επενδυτές από το greenwashing, (διαδικασία κατά την οποία οι εταιρείες δαπανούν περισσότερους πόρους για να προωθήσουν την εικόνα τους ως "πράσινες" και λιγότερους στο να γίνουν πραγματικά "πράσινες"), να βοηθήσει τις εταιρείες να γίνουν πιο φιλικές προς το κλίμα, να μετριάσει τον κατακερματισμό της αγοράς και να βοηθήσει να μετακινηθούν οι επενδύσεις εκεί που χρειάζονται περισσότερο.
Ο κανονισμός ταξινόμησης θεσπίζει έξι περιβαλλοντικούς στόχους
- Μετρίαση της κλιματικής αλλαγής
- Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
- Η αειφόρος χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων
- Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία
- Πρόληψη και έλεγχος ρύπανσης
- Η προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων