Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα την Τουρκία να απελευθερώσει όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται χωρίς αποδείξεις, υπογραμμίζοντας πως η απόπειρα πραξικοπήματος δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως «πρόσχημα» για να φιμωθεί ο Τύπος και η αντιπολίτευση.
Σε απόφαση που υιοθετήθηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το σώμα "ζητεί από τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν τους δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που κρατούνται χωρίς αδιάψευστες κατηγορίες για εγκληματική δραστηριότητα».
Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στα μέσα Ιουλίου «δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα στην τουρκική κυβέρνηση για να συνεχίσει να φιμώνει τη νόμιμη και ειρηνική αντιπολίτευση, ούτε για να εμποδίζει, με δυσανάλογα και αθέμιτα μέτρα και ενέργειες, τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης από την ειρηνική άσκηση της ελευθερίας τους να εκφράζονται».
Επισημαίνοντας πως οι πιέσεις που ασκούνταν επί των δημοσιογράφων ήταν ήδη «σημαντικές» πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν πως από τις 15 Ιουλίου η τουρκική αστυνομία έχει κλείσει τα γραφεία άνω των 100 μέσων ενημέρωσης και έχει συλλάβει τουλάχιστον 99 δημοσιογράφους και συγγραφείς.
«Έτσι ο αριθμός των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, που κρατούνται για πράξεις που συνδέονται με την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης, ανέρχεται σε 130 τουλάχιστον», σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να μειώσουν την εμβέλεια των έκτακτων μέτρων, ώστε να μην μπορούν πια να χρησιμοποιούνται για να πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης», καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε στις αρχές Οκτωβρίου για τρεις μήνες.
Ο τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος έχει γίνει ένας από τους εκπροσώπους της μάχης για την ελευθερία της έκφρασης υπό τον πρόεδρο Ερντογάν και ήταν παρών χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει καταγγείλει πως η Τουρκία έχει γίνει «η πιο μεγάλη φυλακή δημοσιογράφων» στον κόσμο.
Ο δημοσιογράφος ήταν ένας από τους φιναλίστ για το βραβείο Ζαχάροφ που απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο και με το οποίο τιμήθηκαν σήμερα δύο γυναίκες Γεζίντι του Ιράκ που είχαν διαφύγει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η ένωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσει σήμερα την Τουρκία στην 151η θέση μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ