Οι αποφάσεις για το ηλικιακό όριο της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, δεν θα πρέπει να είναι δύσκολες γιατί δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίασης της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Φαρμακολογίας σημείωσε πως το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν ξεκάθαρο οπότε οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν.
«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε ότι καθώς ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους. Τόνισε επίσης ότι με εμβολιασμό των κάτω των 60 σκεύασμα άλλης εταιρίας μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου.
Για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής τόνισε ότι η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, ελπίζεται και διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση.
Μιλώντας επίσης αργότερα στο «Θέμα 104,6» ο καθηγητής διευκρίνισε, όσον αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων από τα εμβόλια της AstraZeneca ότι το πρόβλημα είναι σε μικρό ποσοστό και παράλληλα επέρριψε παράλληλα ευθύνες για τη διαχείριση των εμβολίων στη φαρμακευτική εταιρία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι προμηθεύτηκε λιγότερες δόσεις.
Παρότι, όπως τόνισε, ακόμη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ωστόσο, τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε νεαρότερες ηλικίες και περίπου το 80% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες.
Εξήγησε παράλληλα, πως τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 2 ημέρες ακόμη και μετά από 2 εβδομάδες. Ενώ τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιακή χώρα, πρήξιμο στα πόδια και αν εμφανιστούν αυτά τότε πρέπει ο εμβολιασμένος να επισκεφθεί νοσοκομείο και να πει πως έχει λάβει το εμβόλιο. Υπογράμμισε πάντως, ότι είναι μικρός ο αριθμός των περιπτώσεων.
Επιπλέον, τόνισε πως όσοι έχουν νοσήσει έχουν περίπου για 3 μήνες (90 ημέρες) φυσική ανοσία. Μετά όμως τους τρεις μήνες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο. Το επόμενο διάστημα θα έρθουν και περισσότερα εμβόλια, όπως είπε, ενώ εταιρείες όπως οι Pfizer επιταχύνουν την παραγωγή τους.
Όσον αφορά τη διάρκεια της ανοσίας, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος πως σε λίγους μήνες θα ξέρουμε ακριβώς πόσο διαρκεί, οι πρώτες ενδείξεις πάντως δείχνουν ότι έχει διάρκεια ενός χρόνου.