Ευ. Βενιζέλος: Να κληθεί ο Γ. Βαρουφάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ευ. Βενιζέλος: Να κληθεί ο Γ. Βαρουφάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την κλήτευση του Γιάνη Βαρουφάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αίτημα στο οποίο συμφωνεί και η ΝΔ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέβαλλε το σχετικό αίτημα, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή πρέπει να καλέσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ώστε τα μέλη της να έχουν τη δυνατότητα να του υποβάλλουν ερωτήματα σχετικά με τα όσα ο ίδιος αναφέρει στο πρόσφατο βιβλίο του.

Η απόφαση για την κλήση ή μη του κ. Βαρουφάκη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς

Την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής

Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων

Κυρία Πρόεδρε, 

η έκδοση του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη (Adults in The Room: My Battle with Europe's Deep Establishment, 2017 ) και τα δημοσιεύματα που αυτό τροφοδότησε, θέτουν σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας των θεσμών και ειδικότερα της κυβέρνησης και  του τρόπου που αυτή ως συνταγματικό όργανο ασκεί συλλογικά (ως Υπουργικό Συμβούλιο)  και ατομικά στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών την εθνικά κρίσιμη αρμοδιότητα της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας σε υπαρξιακής  σημασίας θέματα οικονομικής πολιτικής, όπως η ίδια η συμμετοχή στην ζώνη του ευρώ. 

Οι σχετικές αποκαλύψεις δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το αρμόδιο για τους θεσμούς κοινοβουλευτικό όργανο που είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το στοιχειώδες που οφείλουμε να πράξουμε είναι να καλέσουμε προς ακρόαση τον πρώην υπουργό κ. Γιάνη Βαρουφάκης. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα άρθρα  43Α παρ.2 περ.α και 41Α παρ.1-4 του Κανονισμού της Βουλής προτείνω να κληθεί σε ακρόαση ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης για το αντικείμενο που περιγράφω στην πρώτη παράγραφο της παρούσας. 

Με εκτίμηση 

Ευάγγελος Βενιζέλος 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: sooc