Ευ. Βενιζέλος για Erdogan: Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκαμε από αυτήν την επίσκεψη

Ευ. Βενιζέλος για Erdogan: Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκαμε από αυτήν την επίσκεψη

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκαμε όταν οργανώσαμε αυτή την επίσκεψη», σχολίασε o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ειπώθηκαν θέματα ουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες.

«Υπάρχουν ζητήματα, αλλά για να τα συζητήσουμε αυτά δεν ήταν ανάγκη να έρθει ο Erdogan», ανέφερε.

«Από αυτά που ειπώθηκαν δημόσια, έχει σημασία η καμπύλη στις δηλώσεις Erdogan», ανέφερε και εξήγησε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα για τη συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, στη συνέχεια είχαμε μια σύνδεση με την μουσουλμανική μειονότητα, ενώ στην συνέχεια είχαμε παραδοχή ότι δεν θέτει καμία εδαφική αξίωση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Erdogan– Παυλόπουλου χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι «Δεν συνηθίζεται να διεξάγεται μια τηλεοπτική πολιτική διαπραγμάτευση. Στις διπλωματικές επαφές τηρείται το απόρρητο».

Όπως είπε «στην αρχή συνήθως λέγονται κάποια τυπικά λόγια. Είναι ένα κακό προοίμιο για την συνέχεια της συζήτησης γιατί δημιουργεί μια αίσθηση για μια ένταση που μπορεί να είναι βλαπτική».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ένα άβουλο ή άφωνο πρόσωπο, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την εξωτερική πολιτική», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ωστόσο ότι «αυτά που λέει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Τέλος σχολίασε θετικά την καταγραφή στις δημοσκοπήσεις του Κινήματος Αλλαγής αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να έχει καλούς οιωνούς στο ξεκίνημά του το εγχείρημα αυτό, εφόσον έπαψε δημοσκοπικά πλέον να μετριέται χωριστά ως οντότητα και το Ποτάμι.

«''Αρα είναι σημαντικό να έχουμε μία ενιαία μέτρηση και να έχουμε μία νέα αφετηρία. Βεβαίως το παιχνίδι παίζεται στα ζητήματα ουσίας, στην προγραμματική αντίληψη, δηλαδή στην πρόταση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, δεν είναι αυτονόητο», κατέληξε.

Φωτογραφία SOOC