Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος καταγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει ένα σκηνικό δήθεν διαπραγμάτευσης και μετά προχωρά στην απόλυτη υποχώρηση, «δίχως σάλπισμα»! Μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει την στρατηγική: «εκεί που φτύνατε, τώρα γλείφετε». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα», που κατατέθηκε χθες στην Βουλή ως πρόσχημα, ώστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα δύσκολα μέτρα. Σε ότι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τους «μηχανισμούς διεκδίκησης» και υπενθύμισε με νόημα: «Που είναι η υπόσχεση της σεισάχθειας, της ελάφρυνσης;».
Αναφορικά με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει όσα πρότεινε το 2011 (όπου κατά τον ίδιο συνδέθηκε το μισθολόγιο με την αξιολόγηση), ωστόσο αφαιρείται η αξιολόγηση. «Κάνετε μια υποχώρηση στην ποιότητα της δημόσιας διοίκησης. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα τις θανατηφόρας αντίφασης της κυβέρνηση γιατί είστε υποχρεωμένοι να αυτοπροστατεύεστε», είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα περί διαπλοκής και διαφάνειας που συχνά πυκνά ακούγονται στην ρητορική του Αλέξης Τσίπρα. «Το συνωμοσιολογικό στοιχείο απορρέει από την κυβέρνηση, η οποία κάνει το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα να αντιδρά επειδή δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», ήταν η αποστροφή του. Ο ίδιος προσέθεσε –σε οξύ ύφος- ότι «τα μεγάλα λόγια περί διαπλοκής διαφάνειας δικαιοσύνης είναι ένας ντόρος που διαμορφώνει ένα σχήμα εξουσίας χωρίς φραγμούς».
O Βενιζέλος ζητά την κλήση Παπαγγελόπουλου για τα «δικαστικά πραξικοπήματα»
Την κλήση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να εξηγήσει όσα είχε πει στη Βουλή περί «δικαστικών πραξικοπημάτων». Όπως είπε τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας διαμαρτυρήθηκαν στις πρόσφατες συνελεύσεις τους για την σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. «Έθεσαν θέμα τα μείζονας τάξης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ενώ μάλιστα πρότεινε να παρευρεθούν στην συνεδρίαση και εκπρόσωποι των Ενώσεων. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι δεν είναι της παρούσης το θέμα, παραπέμποντας την πρόταση Βενιζέλου στις καλένδες.
Την ίδια ώρα, η επιτροπή επικύρωσε και τυπικά την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή των εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens. Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη ζήτησαν να έρθει μαζί του και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να εξηγήσει αν η κυβέρνηση στηρίζει την συμφωνία με την Γερμανική εταιρεία. «Ειλικρινά σας λέω, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση αν δεν ξέρουμε ποια είναι η θέση του ελληνικού δημοσίου», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ προσέθεσε με ειρωνικό ύφος: «Τώρα άλλωστε έχει δημιουργηθεί καλό κλίμα με την κυβέρνηση. Βλέπω ότι είναι εύκαιρος, έκανε γεύμα πριν από λίγες μέρες στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Δραγασάκη!». Συμπλήρωσε, μάλιστα, με την ειρωνεία να ξεχειλίζει: «Να έρθουν μαζί, δεν τους ενοχλεί, δεν τους χαλάει, ήταν και μαζί στην Οξφόρδη», με την κύρια Χριστοδουλοπούλου να απαντά: «Κεντρικός τραπεζίτης είναι, θέλει να τα έχει καλά με την κυβέρνηση».
Από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη, εμφανίστηκε στην ίδια γραμμή με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε «επειδή η σχετική συμφωνία εφαρμόζεται, είναι σημαντικό να ακούσουμε τον νυν υπουργό Οικονομικών, ώστε να μας ενημερώσει πως εφαρμόζεται και σε ποιο στάδιο βρίσκεται»!
Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»
Ο Ευ. Βενιζέλος, κατέθεσε στη Βουλή, τροπολογία στο σχέδιο νόμου " Διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, "Στις 18 Νοεμβρίου 2015, όταν εισήχθη προς συζήτηση το σχέδιο νόμου - ήδη νόμος - για την τροποποίηση του νόμου 3869/2010 και τον περιορισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, με τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσα πρότεινα να προβλεφθεί ότι δεν θίγονται οι ευνοϊκές για τον οφειλέτη ρυθμίσεις του νόμου 3869/2010 όπως ισχύει εάν επέλθει μεταβολή στο πρόσωπο ή στο κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας του δανειστή, δηλαδή της Τράπεζας.
Ήδη με το παρόν σχέδιο νόμου καθίσταται προφανές το τι ήθελε να προλάβει η παραπάνω τροπολογία - προσθήκη που κατά παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.
Με τις ρυθμίσεις των άρθρων 1-3 και ιδίως με αυτήν της παραγράφου 9 του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου καθίςταται άμεσος, επικείμενος και ομολογημένος πλέον ο κίνδυνος να περιοριστεί δραστικά η προστασία του οφειλέτη που υπάγεται στο πεδίο του ν. 3869/2010, όπως ισχύει. Αυτό αφορά την πρώτη κατοικία αλλά και τη συνολική νομική κατάσταση του οφειλέτη (δανειολήπτη).
Κατόπιν αυτού είναι αναγκαίο τουλάχιστον να προβλεφθεί ρητά ότι οι ευνοϊκές για τον οφειλέτη ρυθμίσεις λόγω υπαγωγής στο πεδίο του ν. 3869/2010, όπως ισχύει, ακριβώς επειδή αφορούν τον ίδιο, την οικογένεια του και την οικονομική του κατάσταση, δεν θίγονται λόγω της ανάθεσης της διαχείρισης ή της μεταβίβασης της απαίτησης σε άλλο φορέα καθώς και λόγω οποιασδήποτε μεταβολής στο πρόσωπο του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές ή από οποιαδήποτε μεταβολή στο κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας επί του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές ή επί του φορέα που αναλαμβάνει τη διαχείριση της απαίτησης ή στον οποίο μεταβιβάζεται η απαίτηση κατά του οφειλέτη.
Από την προτεινόμενη τροπολογία - προσθήκη δεν προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Κείμενο τροπολογίας - προσθήκης
Στο άρθρο 3 του σχεδίου νόμου προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής :
10. Οι ευνοϊκές για τον οφειλέτη ρυθμίσεις λόγω υπαγωγής του στο πεδίο του νόμου 3869/ 2010, όπως ισχύει, δεν θίγονται λόγω της ανάθεσης της διαχείρισης ή της μεταβίβασης της απαίτησης σε άλλο φορέα ή λόγω οποιαςδήποτε μεταβολής στο πρόσωπο του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές ή λόγω οποιαςδήποτε μεταβολής στο κανονιςτικό πλαίσιο εποπτείας επί του δανειστή ή κάποιου από τους τυχόν περισσότερους δανειστές ή επί του άλλου φορέα στον οποίο ανατίθεται η διαχείριση της απαίτησης ή μεταβιβάζεται η απαίτηση κατά του οφειλέτη".
Α.Δ.
Διαβάστε ακόμα:
- Βουλή: Νέες κόντρες για το κατεπείγον