«Πρόκειται για μία πολιτική αλλά και τεχνική αποτυχία» αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, καθώς «δημιουργείται η ψευδαίσθηση, για μία ακόμη φορά, ότι αντιμετωπίζεται το ελληνικό ζήτημα, ενώ στην ουσία διατηρείται η εκκρεμότητα», ενώ «δεν κατάφερε να πάρει αυτό που είχαν δεσμευτεί οι εταίροι μας να μας δώσουν, ήδη από το 2012».
Σε συνέντευξή του στην Athens Voice, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «το φαινόμενο της στασιμοχρεωκοπίας θα εξακολουθήσει να υπάρχει», εξηγώντας πως «δυστυχώς δεν χάσαμε απλώς τρία χρόνια, χάσαμε μία δυναμική ολόκληρη, η οποία δεν είναι μόνο η δυναμική του χρέους που έγινε ξανά μη βιώσιμο, αλλά είναι και η απώλεια του κλίματος αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης που είχε διαμορφωθεί το 2014 και την προοπτική για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το 2015». Εξήγησε δε, ότι η Ελλάδα «χάνει ζωτικό εθνικό χρόνο».
«Το ιδεοληπτικό, το πολιτικό, το επικοινωνιακό της κυβέρνησης συνοψίζεται σε μία μικροκομματική αντίληψη για τη διαπραγμάτευση» εξήγησε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ επανέλαβε ότι έχει επιβληθεί «ένας δημοσιονομικός ζουρλομανδύας».
«Αυτό πρέπει να σπάσουμε, αυτόν το φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η χώρα. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με το "Ελλάδα Μετά"», εξηγεί σε άλλο σημείο ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «πρέπει να δει κανείς πόσο αρνητική σημασία είχε η πενταετία 2004-2009 και ιδίως η δεύτερη φάση της 2007-2009 η οποία επιδείνωσε όλα τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη».
Η εκτίμησή του είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το παλιό και τη μεταπολίτευση, επαγγελλόμενος την εξακολούθησή του και έτσι απέκτησε πρόσβαση στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ» συμπληρώνοντας ότι «εξ ορισμού η κυβέρνηση αυτή έχει μία διπλή στρατηγική», ενώ «κοντά στον χρόνο των εκλογών οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι πολωτικές και ακραίες».
«Υπάρχει μία κοινωνία η οποία βιώνει καθημερινά εκβιασμούς, απειλές, διάχυτη βία, οργανωμένο έγκλημα, ανασφάλεια και κυρίως έναν ευτελισμό των θεσμών, με κορυφαίο παράδειγμα τη δικαιοσύνη, με χαρακτηριστικότερο ίσως δείγμα την υπόθεση αυτή των συνομιλιών ενός κορυφαίου υπουργού και πολιτικού εταίρου της κυβέρνησης με έναν κατάδικο προκειμένου να κατασκευαστούν μαρτυρικές καταθέσεις, ανεξαρτήτως από την ουσία της υπόθεσης. Αυτό που γίνεται είναι ένα ελληνικό Watergate», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηθείς για τον μεσαίο χώρο, εξήγησε ότι «είναι ο χώρος ο οποίος θα μπορούσε να παίξει τον καθοριστικό ρόλο», ενώ «υπάρχει ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι η σοσιαλδημοκρατία ως αντίληψη της κοινωνίας και των θεσμών σχετίζεται με τη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και τώρα βρισκόμαστε υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης».
Συνέχισε αναφέροντας πως «ο μεσαίος χώρος στην Ελλάδα πρέπει να πάψει να κινείται συμπλεγματικά και ενοχικά προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ» και εξηγώντας το πρόβλημά του είπε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθαρός λόγος, η στρατηγική, δηλαδή η διεκδίκηση του προοδευτικού κέντρου. Εάν ο μεσαίος χώρος δεν εκφράσει όλο το προοδευτικό κέντρο που μπορεί να γίνει η κοίτη του μέλλοντος για την ελληνική κοινωνία και να λειτουργήσει ως υπέρβαση της παραδοσιακής διάκρισης αριστεράς-δεξιάς, θα είμαστε καταδικασμένοι να παίζουμε έναν δευτερεύοντα λόγο».
«Υπάρχει και η προσέγγιση του μέλλοντος, την οποία προσπάθησα να συνοψίσω μιλώντας για την "Ελλάδα μετά" και για το προοδευτικό κέντρο», σημείωσε, εξηγώντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να πει ανεύθυνα πράγματα, κανείς δεν δικαιούται να αναπαράγει ψευδαισθήσεις, κανείς δεν δικαιούται να υιοθετεί ένα εθνικολαϊκιστικό πρότυπο. Αν αυτά τα απορρίψουμε, από εκεί και πέρα οι λύσεις είναι απλές».
Για τον «Κύκλο Ιδεών» ανέφερε, τέλος, πως «αφορά όποιον Έλληνα πολίτη πιστεύει ότι πρέπει να είναι συμμέτοχος του μέλλοντος, γι' αυτό μιλάμε για την «Ελλάδα μετά». Δεν είναι οργανωτικά τα κριτήριά μας, αφορά οποιονδήποτε πιστεύει στην «Ελλάδα μετά», οποιονδήποτε θέλει να συνομιλήσει με το μέλλον».
(Φωτογραφία: Sooc)