Ευ. Βενιζέλος: Το 2018 θα είναι χειρότερο από το 2017

Ευ. Βενιζέλος: Το 2018 θα είναι χειρότερο από το 2017

«Το 2018 θα είναι χειρότερο από το 2017. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχω υποχρέωση να πω την αλήθεια. Όσοι πιστεύουν ότι τον Αύγουστο του 2018, με το τέλος του προγράμματος, πάμε στο τέλος των μνημονίων και της επιτήρησης και των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάνουν λάθος, λένε πάλι ψέματα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Η δε αντιπολίτευση και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία η οποία διεκδικεί να κυβερνήσει, πρέπει να έχει επίγνωση, γιατί στερείται επίγνωσης. Πρέπει να ξέρει ότι η περίοδος 2018-2023 είναι μία περίοδος υπονομευμένη, την έχει υπονομεύσει ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, διότι δεν τελειώνει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Υπάρχει μνημόνιο μέχρι το 2023 και υπάρχει και το μεγάλο μνημόνιο, δυστυχώς, μέχρι την εξόφληση του χρέους, μέχρι το 2060. Ανέλαβε υποχρεώσεις τις οποίες ουδέποτε τόλμησε να αναλάβει  άλλη κυβέρνηση, κι όλα αυτά έγιναν, έτσι, χαλαρά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Όταν ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται φιλοεπενδυτικός στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 11 Σεπτεμβρίου δηλώνει η Eldorado Gold ότι αποχωρεί και καταγγέλλει, διότι είναι θύμα εμπαιγμού, και άρα μία επένδυση τεραστίων διαστάσεων παύει να λειτουργεί και επιπλέον το μήνυμα διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα της πλάκας σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις, δεν μπορείς να πείσεις κανέναν», είπε επίσης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της εταιρείας περί αποχώρησης από την Ελλάδα.

Για την Κεντροαριστερά

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, όμως, και στις εξελίξεις γύρω από τον νέο πολιτικό φορέα, αλλά και τη δική του απουσία από τις υποψηφιότητες. «Υπάρχουν δέκα υποψήφιοι, μία παράταξη που έχει με άνεση δέκα υποψήφιους και τουλάχιστον άλλους δέκα, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι, αλλά αυτοσυγκρατούνται και δεν είναι, δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη από τη δική μου, τώρα, ιδιαίτερη συμβολή», είπε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας, παράλληλα, ότι χαίρεται που σήμερα όλοι στρατεύονται «στη μεγάλη υπόθεση της συνένωσης των δυνάμεων του μεσαίου χώρου την ξεκίνησα από το 2012, μόλις ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Περιμένω να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Δεν μπορείς με υπαινιγμούς και γενικολογίες και αοριστολογίες και στερεότυπα να δώσεις απάντηση στις μεγάλες αγωνίες που κι εσείς εκφράζετε πολύ ωραία, μεταφέροντας την αγωνία του κόσμου. Πρέπει να μιλήσουμε με άλλον τρόπο», είπε επίσης, αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθείται. 

Η Ελλάδα και η Ευρώπη

Όσον αφορά στους στόχους που πρέπει να τεθούν, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η χώρα θέλει μία άλλη αντίληψη κοινωνική καταρχάς.  Πρέπει η κοινωνία να καταλάβει ότι χρειάζεται να συσπειρωθούμε γύρω από ένα πρόγραμμα και να ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας, ζητώντας αυτό που πάντα έλεγα από το 2012 και μετά, από τότε που φάνηκε το πρώτο φως πως σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση, πρέπει να ζητήσουμε δημοσιονομικό χώρο αναπνοής για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία, να ξαναφτιάξουμε την κατεστραμμένη μεσαία τάξη.

Δίνοντας τι αντάλλαγμα; Μεταρρυθμίσεις. Να τους πούμε ότι η χώρα θα γίνει κανονική, θα γίνει ένα ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό κράτος όπως οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».

Φωτογραφία: SOOC