Εξηγήσεις από τον Γιάννη Μπουτάρη για Σαββίδη ζητάει επιφανής Σαλονικιός

Εξηγήσεις από τον Γιάννη Μπουτάρη για Σαββίδη ζητάει επιφανής Σαλονικιός

Ο γνωστός τοπογράφος - μηχανικός και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πλούσια εικοσαετή εμπειρία στα κοινά της Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Ταχιάος, θέτει εύλογα ερωτήματα προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αναφορικά με την στάση του απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη. 

Ο Νίκος Ταχιάος μα ανάρτησή του στο facebook, η οποία και έχει ήδη συζητηθεί πολύ στην συμπρωτεύουσα, ζητάει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει εξασφαλίσει άδεια για Μαρίνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης! Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίον ο Δήμος "διαπραγματεύεται" την παραχώρηση έκτασης ιδιοκτησίας του 550 στρεμμάτων για την... αξιοποίησή του. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ταχιάου:  

"Διάβασα σε ρεπορτάζ που αφορά τον Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να "γίνει χαλί να τον πατήσει το κεφάλαιο της πόλης Σαββίδης" τα εξής:

1. Ο δήμαρχος αποκάλυψε στην δημοτική παράταξή του ότι "ο επιχειρηματίας έχει εξασφαλίσει την άδεια για τη μαρίνα (μπροστά στο Μακεδονία Palace), χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή του δήμου".

Αν οι δημοτικοί σύμβουλοί του έχουν μεταφέρει στον τύπο σωστά τα λεγόμενά του, πρόκειται για γεγονός που θα πρέπει να κριθεί με την ίδια οπτική της χαριστικής τροπολογίας ΣΕΚΑΠ. Δεν είναι εύκολο να μεταφέρω σε μία ανάρτηση στο Fb τι σημαίνει λιμενικό έργο στον δημόσιο χώρo. Οι υπηρεσίες του δήμου που έχουν βρει τοίχο στα σχέδια για μαρίνες ξέρουν καλά.

Αλλά, έστω ότι ο Σαββίδης "έπαιξε μπάλλα" όπως αυτός ξέρει, ειδικά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και "καθάρισε" με οποιονδήποτε τρόπο ξέρει αυτός. Ο δήμος δεν έχει άποψη για ένα έργο που δεν υπάρχει θεσμοθετημένο στον χωρικό σχεδιασμό της πόλης και θα επηρεάσει με το οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο μέγεθός του την μορφή του θαλασσίου μετώπου; Για ποια μαρίνα μιλάμε, τι μεγέθους, για τι σκάφη, με ποιες υποδομές, ποιες προσβάσεις από την πόλη, ποιο είναι αυτό το σχέδιο, τέλος πάντων;

Ο Μπουτάρης που στην μελέτη της παραλίας στηλίτευε την μη φύτευση μακεδονικής δρυός (μάλιστα, δρυός σε υψόμετρο +2m), αλλά την προτίμηση στις κουκουναριές και γι αυτό την καταψήφιζε και όποτε μπορεί την απαξιώνει, κρατάει στο σκότος μία σημαντική επέμβαση στο θαλάσσιο αστικό μέτωπο, αποδεχόμενος το βάρος μίας σιωπηρής προσωπικής νομιμοποίησης της και την ανάληψη ευθυνών που δεν αντιλαμβάνεται. Ο δήμαρχος παραιτείται του ρόλου του.

Και για την ιστορία: Προηγούμενη διοίκηση του δήμου, αυτή του Ντίνου Κοσμόπουλου, ήρθε σε τεράστια σύγκρουση με τον Λαμπράκη, όταν αυτός ήταν στις μεγάλες δόξες του, για την αποτροπή οικοδομικής παρέμβασης στην παραλία ελάχιστα μέτρα από το Μακεδονία Palace.

2. Για την ιδιόκτητη έκταση των 550 στρ., γνωστή στους Θεσσαλονικείς ως Λουτρά Θέρμης: "...Μας κατέθεσε μια πρόταση, κάποιες μακέτες για το τι θέλει να κάνει και είπαμε να την κοστολογήσει, όπως και τι οφέλη θα έχει ο δήμος απ' αυτό...".

Απορώ στην βάση ποιου θεσμικού πλαισίου μιλάει και μάλιστα διαπραγματεύεται με τον Σαββίδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όχι ο οινοποιός Μπουτάρης. Η έκταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Αν υιοθετήσει στις προδιαγραφές του διαγωνισμού το master plan του Σαββίδη θα πρόκειται για διαγωνισμό - σκάνδαλο, φωτογραφία. Αν προσπαθήσει να κάνει έναν πιο ανοιχτό διαγωνισμό, με αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, το "χαλί να με πατήσει" τον έχει ήδη υπονομεύσει.

Κι επειδή ανέφερε και αυτό το αθώο "κοστολόγηση - όφελος", κάτι σαν win-win, ανέτρεξα σε όσα ο όμιλος Σαββίδη διοχέτευσε στον τύπο. Στα πλαίσια της πολιτικής του "επενδύουμε από πατριωτισμό", η επένδυση στα Λουτρά συνδέεται με το πρόγραμμα CSR (εταιρική κοινωνική ευθύνη) της επένδυσης της Σουρωτής. Πιάσε το αυγό και κούρευτο. Τι σχέση έχει το CSR με ένα ξενοδοχείο και μία έκταση που θα εκμεταλλεύεται ο όμιλος; Με πόσες Σουρωτές χωνεύεται ένα αφελές story για το οποίο πρέπει να ευγνωμονούμε ακόμη μία φορά τον ερυθρό επενδυτή;

Τον Μπουτάρη τον θεωρώ πολύ πονηρό, αλλά μέχρι εκεί. Τον βρίσκω ελάχιστα καταρτισμένο, αδιάφορο, ελαφρόμυαλο έως και ανόητο. Δεν του δίνω ελαφρυντικά στα 75 χρόνια του, ίσως μόνο αυτό το τελευταίο της ηλικίας του να πρέπει να του αναγνωρίσω. Ακόμα κι εάν διοικούσε τον δήμο ως επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος της αγοράς σε μία διαπραγμάτευση ή σε μία εταιρική διαχείριση ποτέ δεν δηλώνει εκ προοιμίου "χαλί να τον πατήσουν".

Από τον δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής στην οποία επιθυμεί να ηγεμονεύσει ένας Ρώσος ολιγάρχης περίμενα να αποτελεί αυτός τον θεματοφύλακα του κανόνα, όχι τον κράχτη ή την ορντινάντσα. Κι ο κανόνας είναι ένας, ο ίδιος που ίσχυε και για τον Άνθιμο: "Στην πόλη κάνει κουμάντο ο εκλεγμένος δήμαρχός της". Από την μείζονα αντιπολίτευση στο θέμα αυτό δεν περιμένω τίποτα, έχω εικόνα. Η πόλη ολόκληρη χορεύει Καλίνκα με την συνοδεία ποντιακής λύρας και την ευγενική επένδυση οπαδικών ιαχών.

Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη, σήμερα. Ποια θα είναι αύριο δεν θέλω ούτε να το φανταστώ. Εύχομαι να μην χρειάζεται να σας πληροφορούμε μέσω Σαμιζντάτ."

 

Φωτογραφία: SOOC