Με 200.000 - 240.000 νέα κρούσματα καθημερινά, επεκτείνεται ο κορονοϊός στον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε ημερήσια βάση, περίπου 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας.
Στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα μπήκε πλέον και η Νότιος Αφρική, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, Ινδία και Ρωσία, δίνοντας το στίγμα της εξάπλωσης και στην Αφρική, παρά τις προσπάθειες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για περιορισμό της πανδημίας στην περιοχή, εξαιτίας της ανυπαρξίας συστημάτων υγείας, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για εκρίζωση του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα νέα κρούσματα παραμένουν στη Ρωσία όπου μετρά σχεδόν 6.000 νέα περιστατικά την ημέρα, η Ισπανία με 1300-1500 νέα περιστατικά την ημέρα και τη Ρουμανία να μπαίνει στην τρίτη θέση με πάνω από 1000 περιστατικά, όταν τις προηγούμενες ημέρες ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 400 νέα περιστατικά την ημέρα, τα οποία πλέον τοποθετούνται στην έκτη θέση. Ενδιάμεσα, στην 4η και 5η θέση βρίσκονται η Γαλλία με 1000 περίπου περιστατικά την ημέρα και η Ουκρανία με πάνω από 800 την ημέρα.
Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και στη Βαλκανική, με τη Σερβία να παρουσιάζει περί τα 500 κρούσματα ημερησίως, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη πάνω από 300, τη Βουλγαρία 200-300, την Βόρεια Μακεδονία περίπου 200, την Κροατία και την Αλβανία με 100 περίπου την ημέρα.
Αποτροπή 2ου κύματος
Στην προσπάθεια αποτροπής 2ου κύματος της πανδημίας, αλλά πιθανότατα και την πρόληψη νοσηλείας, στοχεύει εφαρμογή που ανέπτυξε το King's College του Λονδίνου και διαθέτει ήδη 4 εκατ. χρήστες. Μελέτη που έκανε χρήση των δεδομένων της εφαρμογής, δείχνει πώς μπορεί να προβλεφθεί η έκβαση της νόσου, ανάλογα με τους συνδυασμούς των συμπτωμάτων που κατηγοριοποιήθηκαν σε έξι διαφορετικές ομάδες.
Ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης, Tim Spector, επεσήμανε ότι: «Τα δεδομένα αποτελούν ισχυρό εργαλείο. Με καθημερινή χρήση της εφαρμογής, μπορούμε να προλάβουμε τοπικές αναζωπυρώσεις ή ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας", ενώ από την πλευρά της η γηρίατρος Claire Steves που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, πρόσθεσε: «Εάν μπορείς να προβλέψεις ποιοι θα χρειαστούν νοσηλεία από την 5η ημέρα, μπορούν να δεχθούν πρώιμες παρεμβάσεις, όπως παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου και σακχάρου, με καλή ενυδάτωση ήδη από το σπίτι, αποτρέποντας τις νοσηλείες και σώζοντας ζωές".
Πρόβλεψη της βαριάς ασθένειας
Σύμφωνα με την παρατήρηση του συνδυασμού των συμπτωμάτων και τη χρήση ενός αλγορίθμου μπορεί να προβλεφθεί ποιοί ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία και αναπνευστική υποστήριξη.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, ανέλυσε δεδομένα 1653 ασθενών διαγνωσμένων με covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, που αφορούσαν τα συμπτώματά τους. Από αυτούς, οι 383 χρειάστηκε να επισκεφθούν το νοσοκομείο τουλάχιστον μια φορά και άλλοι 107 χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη.
Ο αλγόριθμος κατηγοριοποίησε τα συμπτώματα σε έξι διαφορετικές ομάδες.
Η κατηγορίες αυτές, εφαρμόστηκαν σε ένα νέο σύνολο 1000 επιπλέον χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα.
Οι ομάδες των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν τα εξής:
Πονοκέφαλος «γρίπης» χωρίς πυρετό, απώλεια μυρωδιάς, μυϊκοί πόνοι, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος
Πονοκέφαλος «γρίπης» με πυρετό, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, απώλεια όρεξης
Διάρροια, πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα
Σοβαρό επίπεδο 1: κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κόπωση
Σοβαρό επίπεδο 2: σύγχυση, πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος
Σοβαρό επίπεδο 3: Συμπτώματα στην κοιλιακή χώρα και στο αναπνευστικό. Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος, δύσπνοια, διάρροια, κοιλιακό άλγος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη το 1,5% των ατόμων της ομάδας 1, το 4,4% των ατόμων της ομάδας 2 και το 3,7% της ομάδας 3 που είχε ισχυρότερα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Ένας στους 4 από την ομάδα 3 (23,6%) χρειάστηκε επίσκεψη στο νοσοκομείο, όταν από τις ομάδες 1 και 2 χρειάστηκε νοσηλεία το 16% και 17,5%, αντίστοιχα.
Οι ομάδες 4, 5 και 6 ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα με 8,6%, 9,9% και 19,8% που απαιτούσαν αναπνευστική υποστήριξη, αντίστοιχα. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς στην ομάδα 6 κατέληξαν στο νοσοκομείο (45%), σε σύγκριση με μόλις το 16% των ασθενών στην ομάδα 1.
Τα συμπτώματα των ομάδων 4,5 και 6 αφορούσαν συνήθως άτομα υπέρβαρα με συνοδές παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η πνευμονική νόσος από εκείνα με συμπτώματα τύπου 1, 2 ή 3.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνδύασαν την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος και τις προϋπάρχουσες καταστάσεις μαζί με τα συμπτώματα που συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πέντε ημέρες της ασθένειας. Ο συνδυασμός αυτός, μπόρεσε να προβλέψει σε ποιά ομάδα έπεφτε ο κάθε ασθενής και τι κίνδυνο διέτρεχε να χρειαστεί νοσηλεία και υποστήριξη της αναπνοής.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη φτάνουν στο νοσοκομείο περίπου 13 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, οπότε οι ερευνητές σημείωσαν πως αυτές οι επιπλέον οκτώ ημέρες ήταν μια σημαντική «έγκαιρη προειδοποίηση» για όσους πιθανόν να χρειαστούν εντατική φροντίδα.