Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε «εποικοδομητικές συζητήσεις» στη Μόσχα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζαριτς.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ρεμπέκα Γκρινσπάν, βρίσκεται τώρα στην Ουάσιγκτον για περαιτέρω συνομιλίες, είπε ο Ντούτζαριτς.
H Γκρίνσπαν είναι επικεφαλής της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) και συντονίστρια της Ομάδας Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα, την Ενέργεια και τα Οικονομικά που στοχεύει να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν οικονομικά σοκ από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Ο στόχος των συζητήσεών της επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της εξόδου των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο Ντούτζαριτς.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι κατά την τελευταία του συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, είχε προτείνει στον Πούτιν να φτιάξει ένα προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα παρέχει το πλαίσιο για τη ελεύθερη διέλευση σιτηρών από τα μπλοκαρισμένα λιμάνια της Ουκρανίας.
«Εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να δοθούν στους Ουκρανούς ώστε να μην δεχθούν επίθεση τα πλοία τους», τόνισε ο Μακρόν που πρόσθεσε ότι «τώρα περιμένουμε απάντηση από τη Ρωσία σε αυτό το σημείο και είμαστε σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία, κυρίως στο λιμάνι της Οδησσού και πρέπει να εξαχθούν επειγόντως, δήλωσαν η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται για να δημιουργηθούν εναλλακτικές οδοί, «Λωρίδες Αλληλεγγύης», που θα επιτρέψουν την εξαγωγή των σιτηρών μέσω οδικών μεταφορών και σιδηροδρόμων. «Είναι οδοί δύσκολοι και πιο δαπανηροί, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη δυνατή λύση», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
«Η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Αφρικής είναι τα θύματα αυτής της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Είμαστε στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί μια λύση ώστε να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να κλείσει αυτή η συμφωνία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ. «Γι' αυτό πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών», είπε. Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε τη διέξοδο μέσω της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που της έχει επιβάλει η ΕΕ.
Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι "η επισιτιστική κρίση που δημιουργείται είναι σοβαρή και την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Ρωσία που κάνει αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο". Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις, όχι μόνο μπλοκάρουν τις εξαγωγές σίτου από την Ουκρανία, αλλά βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τη γεωργική παραγωγή και τις αποθήκες σίτου.