Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας για επιστροφή στην κανονικότητα στις 19 Απριλίου αλλά υπό όρους, καθιστά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup εξόχως προβληματική. Και αυτό καθώς η γερμανική κυβέρνηση με την μερική άρση του lockdown επιχειρεί να δείξει ότι τα προβλήματα στην Γερμανία αντιμετωπίζονται και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την αναζήτηση του «εμβολίου» κατά της οικονομικής κρίσης.
Αντίθετα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα δείξει την αλληλεγγύη τη χώρας του μέσω της αναζήτησης μέτρων για την επούλωση των πληγών της κρίσης του κορονοϊού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα συνδέονται με την έκδοση ευρωομολόγου.
Ωστόσο, και η πλευρά του Νότου αναμένεται να ρίξει τους τόνους που σηκώθηκαν στην σύνοδο κορυφής σε μια προσπάθεια να βρεθεί η συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί και την Ιταλία που έχει πληγεί μαζί με την Ισπανία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη και στον Κόσμο και φυσικά τη Γερμανία. Και προφανώς ουδείς θα επιθυμούσε μία πτώχευση της Ιταλίας και κυρίως οι Γερμανοί αλλά εν συνεχεία και οι Γάλλοι εξαιτίας της έκθεσης τους
Στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup, βρίσκονται τρία σενάρια:
Η χρήση του εργαλείου της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με πιο χαλαρούς όρους για τη χρηματοδότηση της κρίσης στην Υγεία, η άντληση μέσω μόχλευσης επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.
Πρόκειται για ένα δίχτυ για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους αξίας 500 δισ. ευρώ όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Αν μάλιστα προστεθούν τα μέτρα της ΕΚΤ και των χωρών ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο τότε ανέρχονται σε πολύ περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ως άμεση αντίδραση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα εκτιμά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην σημερινή υπουργική σύνοδο θα αποτελούν ένα συνδυασμό προτάσεων, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας υποστηρίζει την από κοινού έκδοση ομόλογων από τον ΕSM, την Ευρωπαϊκή Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Handelsblatt αναφέρει ότι από κοινού έκδοση ομολόγων δεν είναι κάτι καινοφανές και μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά ενώ εκτιμά ότι τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν από τα τρία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Παράλληλα προβλέπει αύξηση των κόκκινων δανείων και για την αντιμετώπιση τους προτείνει πλήρη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων προς τον τραπεζικό τομέα, καθώς και τη χρήση εταιριών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε ευρωπαϊκό ή και εθνικό επίπεδο.