Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ γύρω από το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν γεφυρώθηκαν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ότι χαιρετίστηκε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) και η προσοχή στράφηκε στην ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, με τις πληροφορίες από το υπουργείο να κάνουν λόγο για πρόθεση σύγκλισης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους με τον νέο στόχο να είναι η εύρεση μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος στις 21 Ιουνίου.
Ωστόσο, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν υπήρξε τοποθέτηση από την πλευρά του ΔΝΤ για την επικείμενη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.
Σύμφωνα δε με το Bloomberg, ΔΝΤ και Ευρώπη έφθασαν σε αδιέξοδο όσον αφορά στη χρονική διάρκεια των επεκτάσεων που θα δοθούν για τα δάνεια της Ελλάδας και τις προϋποθέσεις που θα απαιτηθούν, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο οι συζητήσεις πιθανόν θα συνεχιστούν στο περιθώριο συνάντησης της G7 την επόμενη εβδομάδα στο Γoυίστρελ του Καναδά.
Ειδικότερα, καθώς η Ευρωζώνη επιδιώκει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι χώρες με τη «σκληρή» γραμμή που στοιχίζονται πίσω από τη Γερμανία επιθυμούν η λύση να φέρει τη σφραγίδα του ΔΝΤ ως απόδειξη ότι το «φάρμακό» τους κατάφερε να επαναφέρει τη χώρα σε μια βιώσιμη πορεία.
Επίσης το Bloomberg, αναφέρει ότι, αν και η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη, η ενεργοποίηση της συμμετοχής του θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι ένας από τους πιο αξιόπιστους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
Ωστόσο, το ΔΝΤ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γαλλίας, επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα όταν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο, ενώ η Γερμανία επιθυμεί τα μέτρα που θα ληφθούν να εφαρμοστούν σταδιακά και μόνο εφόσον η Ελλάδα πληροί περαιτέρω προϋποθέσεις.