Η Αngela Merkel δηλώνει έτοιμη να συζητήσει, υπό όρους, τις μεταρρυθμιστικές ιδέες που προωθεί για την ευρωζώνη ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, που εξασφάλισε μία άνετη νίκη στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
«Η ευρωπαϊκή συνοχή μεταξύ των μελών της ευρωζώνης είναι ελλειμματική», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης μπορεί θαυμάσια να φαντασθεί «μία οικονομική κυβέρνηση», η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την μελέτη των καλύτερων μεθόδων για την προώθηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη.
Μπορούμε επίσης «φυσικά να σκεφτούμε την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικών, εάν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την διάρκεια της ομιλίας της ενώπιον ενώπιον βιομηχάνων στο Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι είναι αντίθετη στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους και δηλώνοντας ανοικτή σε έναν «Προϋπολογισμό» της ευρωζώνης για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Emmanuel Macron είχε προωθήσει την ιδέα της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, η οποία κατά την γνώμη του θα αποτελέσει φραγμό στην άνοδο των λαϊκισμών, επιμένοντας ιδιαίτερα στην ιδέα του υπουργού Οικονομικών και του κοινού προϋπολογισμού.
Η Αngela Merkel, που κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στην καγκελαρία μετά τις εκλογές του φθινοπώρου στην Γερμανία, είχε δηλώσει ανοικτή στην ιδέα της Νομισματικής Ενωσης, αλλά με επιφυλακτικότητα και λέγοντας ότι περιμένει σε αντάλλαγμα να δει τις προσπάθειες του νέου προέδρου της Γαλλίας ως προς την μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας και ως προς την δημοσιονομική εξυγίανση.
Η γαλλική κυβέρνηση μόλις παραδέχθηκε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας κινδυνεύει να ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ φέτος.
Υπέρ τάχθηκαν και οι γερμανοί βιομήχανοι
Υπέρ των γαλλικών προτάσεων τάχθηκε πάντως και ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών BDI. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ντίτερ Κεμπφ, απαραίτητα στοιχεία είναι η μεταρρυθμιστική πειθαρχία, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και νέα εργαλεία προκειμένου να καταστεί ανθεκτικότερη η Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος του BDI εκτίμησε, ότι ανάμεσα στα μεταρρυθμιστικά μέτρα θα μπορούσαν «να συγκαταλέγονται ακόμη, ένας κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη, ένας υπουργός Οικονομικών για το ευρώ και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εφόσον αυτά τα βήματα σχεδιαστούν ορθά». Κατά τον Ντίτερ Κεμπφ, η λήψη των παραπάνω μέτρων θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών στρεβλώσεων και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών κρίσεων.
Α. Merkel: Επιθυμούμε συμφωνία για ανοιχτές αγορές στους G20, αλλά ο D. Trump θα το δυσκολέψει
Η γερμανική πλευρά επιθυμεί την πρόοδο στις συζητήσεις των αρχηγών-κρατών των G20 την επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της χώρας, Angela Merkel, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εμποδίσουν τις συζητήσεις αυτές στο θέμα περί ανοιχτών αγορών.
Σύμφωνα με το Reuters, η κ. Merkel ανέφερε πως επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρεία συμφωνία για τις ανοικτές αγορές, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Οι ανοιχτές αγορές και το ελεύθερο, δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς εμπόριο αποτελούν κλειδί για την προεδρία μας στους G20», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια ευρεία συμφωνία γι΄ αυτό το θέμα στο Αμβούργο. Δεδομένης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια», συμπλήρωσε η κ. Merkel.
Παράλληλα, η Merkel εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση Trump να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία περιέγραψε ως «οικολογική».
«Δεν νομίζω ότι αλλάζει τίποτα σχετικά με τα επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας αυτής... Γι΄αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε μ'' αυτήν τη συμφωνία, αλλά νομίζω ότι έχουμε θέσει μια φιλόδοξη πορεία και η υλοποίηση είναι τώρα το σημαντικότερο καθήκον μας», εξήγησε.
Επεσήμανε, τέλος, πως οι ηγέτες των G20 θα συζητήσουν στο Αμβούργο και για άλλα θέματα, όπως η χαλυβουργία, καθώς το παγκόσμιο πλεόνασμα στην παραγωγή θα πρέπει να περιοριστεί, κάτι που απαιτεί δίκαιους κανόνες.
(Φωτογραφία: Sooc)
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ