Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας από το οποίο θα προκύψουν μελλοντικά οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και τα στελέχη που θα πλαισιώσουν το κόμμα και αργότερα την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο κόσμος που παρελαύνει από τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς τις τελευταίες εβδομάδες περνά από ένα «κάστινγκ» πρωτόγνωρο για κομματικά δεδομένα. Οχι μόνο επειδή οι υποψήφιοι μέσω του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών περνούν από διαδικασίες επαγγελματικής συνέντευξης, που μπορεί να τους συνδέσουν με την Πειραιώς μέσω μιας κλήσης skype από την Τραπεζούντα ή τη Σαγκάη. Αλλά επειδή η πρώτη φάση του φιλόδοξου εγχειρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει το κόμμα σε ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ παιδιά του κομματικού σωλήνα και να προσελκύσει – ει δυνατόν– τους καλύτερους και τους ικανότερους βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση, καθώς σε λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα νέα αποκτήματα της Ν.Δ.
«Αν σας ζητούσαν να βγείτε ανοικτά και να υπερασπιστείτε τις θέσεις της Ν.Δ., θα το κάνατε;». «Είστε υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα και δεδομένου ότι αμείβεστε καλά, θα αναλαμβάνατε θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό αν σας το ζητούσαν;». «Γιατί αποφασίσατε να μας προσεγγίσετε; Ποιo είναι το κίνητρό σας;». Είναι μερικά από τα διλήμματα για όσους αποφασίζουν να μπουν στην πολιτική, αλλά δεν είναι άεργοι. Φροντίζει να τα υπενθυμίσει η Ντόρα Μπακογιάννη, ένα από τα κομματικά στελέχη που μετέχουν στις επιτροπές που έχει συγκροτήσει η Πειραιώς –μαζί με στελέχη της αγοράς και του Πανεπιστημίου– και διενεργούν τις συνεντεύξεις με όσους έχουν υποβάλει βιογραφικά στο Μητρώο. Η «Κ» βρέθηκε στην Πειραιώς και παρακολούθησε υποψηφίους να απαντούν σε ερωτήσεις-παγίδες για τα κίνητρά τους και τις ιδέες τους σε συνεντεύξεις πρώτου και δεύτερου σταδίου (αυτό αφορά όσους έχουν περάσει το πρώτο φίλτρο και βαίνουν προς αξιοποίηση). Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος έχει η σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα στελεχιακού δυναμικού Ρεβέκκα Πιτσίκα.
Μιλώντας για χτίσιμο σχέσης με το κόμμα, πολλοί από τους υποψηφίους, ενώ αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά σε χώρους συγγενείς με τη Ν.Δ. ή και στην ίδια τη Ν.Δ., δεν είχαν μετάσχει ποτέ στα κοινά. Συχνά, επειδή τους προκαλούσε απέχθεια ο κομματικός σωλήνας. Το εξομολογείται πολύ γλαφυρά ένας 50άρης υποψήφιος από τη Βοιωτία: «Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μιλήσουμε επί πραγματικού. Στην επαρχία, όποιος έχει κομματική θέση γίνεται καθεστώς». Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει περάσει όλα τα δύσκολα πρώτα φίλτρα και περνά τη δοκιμασία της δεύτερης συνέντευξης, που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Σαραντάρηδες με δουλειά και πτυχίο
Η δημιουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ανακοινώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.300 βιογραφικά. Στην πρώτη φάση, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, έχουν αξιολογηθεί οι πρώτοι 400 αιτούντες. Οι μισοί περίπου αναμένεται να αξιοποιηθούν με κάποιον τρόπο. Οι 26 (24 άνδρες και 2 γυναίκες) αναμένεται να προταθούν να διεκδικήσουν μία θέση στις εκλογικές λίστες της Ν.Δ., ενώ οι 154 αναμένεται να αξιοποιηθούν ως στελέχη του κόμματος. Η ανθρωπογεωγραφία όσων έκαναν αίτηση δείχνει μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Ποσοστό άνω του 80% όσων υπέβαλαν αίτηση είναι οικονομικά ενεργοί με σημαντική προϋπηρεσία, ενώ περισσότερο από το 50% έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο. Η πλειονότητα προέρχεται από τον κλάδο των επιχειρήσεων, αλλά υπάρχουν και πολλοί γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, αγρότες και εκπαιδευτικοί. Οσοι επιλεγούν για υποψήφιοι στις λίστες, πρέπει να περάσουν ακόμη μία διαδικασία: Στην πραγματικότητα θα διεκδικήσουν χρίσμα για την υποψηφιότητα, καθώς θα κριθούν τόσο από τη δυνατότητά τους να προσελκύσουν νέα μέλη, όσο και από την ικανότητα προώθησης των θέσεων της Ν.Δ. Θα περάσουν από κανονική αξιολόγηση με KPIs (Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης), θα ακολουθήσει η επιμόρφωση από την Ακαδημία Πολιτικών Στελεχών και θα υποβάλουν έκθεση με τις δραστηριότητές τους στον πρόεδρο της Ν.Δ. Εκείνος θα αποφασίσει στο τέλος αν θα είναι υποψήφιοι ή όχι.