Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου: Δεν τίθεται θέμα Ένωσης

Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου: Δεν τίθεται θέμα Ένωσης

Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για να εξετάσει την πορεία του Κυπριακού ενόψει της σύγκλησης νέας διάσκεψης, με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει «την εσκεμμένη διαστρέβλωση, που επιχειρείται, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ένωσης». Τέτοιο θέμα, αναφέρεται στην απόφαση, «ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση».

Το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, προστίθεται στην ομόφωνη ανακοίνωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας για τις προεκτάσεις που έλαβε η απόφαση της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, δήλωσε ότι «αν κάποιοι δεν επιθυμούν να προχωρήσει ο διάλογος υπάρχει τρόπος να το πετύχουν».

Για την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, τι έγινε δηλαδή στο Μον Πελερέν, για τα αποτελέσματα των διεθνών επαφών.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του για τις προεκτάσεις, που πήρε η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να συνεχίσει την πορεία των συνομιλιών προσθέτοντας πως θα μπορούσε και η ελληνοκυπριακή πλευρά «να εκμεταλλευθεί ακραίες δηλώσεις από την άλλη πλευρά». Ο κ. Κυπριανού, το κόμμα του οποίου καταψήφισε την απόφαση της Βουλής, επεσήμανε ότι «υπάρχει κίνδυνος αποτελμάτωσης της διαδικασίας και πως η πορεία των συνομιλιών προχωρά πολύ αργά». Πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας σε θέματα εσωτερικής πτυχής και να επικεντρωθούμε στην ακτίνα συμφωνίας επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, του οποίου το κόμμα τήρησε στη Βουλή αποχή για το θέμα του εορτασμού της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος, παρέπεμψε στην ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε «άκαιρη» την απόφαση της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι έδωσε την ευκαιρία για κακόβουλες παρερμηνείες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για «μια απαράδεκτη απόφαση» και ζήτησε από τον Ν. Αναστασιάδη «να μπλοκάρει» την υλοποίησή της.

Παρόμοια στάση τηρούν όλα τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα. Μικρότερα κόμματα και κινήματα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, αν και δεν δίνουν μεγάλες διαστάσεις στο θέμα, επισημαίνουν ότι στη νέα περίοδο, η κάθε πλευρά θα πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους αναφορά σε όρους όπως «Ένωση» και «Taksim» (Διχοτόμηση).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ