Η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, χάρη στη χορηγία της Οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού. Έτσι, αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, με το οποίο θα αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή (Πολυτεχνείο- Εξάρχεια) ξεκινά με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Είναι το πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα για τα σημαντικό αυτό εγχείρημα, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Η εκπόνηση μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου για την αναβάθμιση, ανάδειξη και υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τη λειτουργία του σε συνδυασμό με το κτήριο του Ακροπόλ, καθώς και την πρόβλεψη δυνατότητας επικοινωνίας του με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, αποτελεί το αντικείμενο δωρεάς προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με την οικεία σύμβαση, ύψους 650.000 ευρώ, η οποία υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και την ΑΜΚΕ «Οικογένεια ΝΣΛ» της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Θερμές είναι οι ευχαριστίες μας προς την οικογένεια Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού για τη γενναιόδωρη προσφορά τους. Η ευγενική δωρεά τους αποτελεί το πρώτο, αλλά καθοριστικό, βήμα στην έναρξη του έργου της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης αυτής περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, στο οποίο έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Της εκπόνησης της μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου έπρεπε να προηγηθούν η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, καθώς και η ρύθμιση διάφορων άλλων θεσμικού χαρακτήρα θεμάτων».
«Στόχος είναι», συνεχίζει η κα Μενδώνη, «αφενός το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «να αποκτήσει χώρους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προδιαγραφές έκθεσης και φύλαξης των μοναδικών θησαυρών του, αφετέρου με τη διασύνδεσή του με το κτήριο του Ακροπόλ και τις δράσεις του ΝΠΙΔ ‘Ακροπόλ Ακρός’ να προβάλλει και να αναδείξει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με τη σύγχρονη δημιουργία. Παράλληλα, η προοπτική επικοινωνίας και συνομιλίας με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δημιουργεί τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάδειξη της περιοχής σε έναν εξαιρετικά σημαντικό πόλο Πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας».
Η διαδικασία εκπόνησης της εν λόγω μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου, με σκοπό τη δωρεά αυτής στο Ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τα οριζόμενα στη με αρ. 558074/17.11.2021 Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ Β’ 5352). Συγκεκριμένα, η μελέτη θα εκπονηθεί με βάση την τεχνική περιγραφή, τους όρους, προδιαγραφές και στόχους που θα τεθούν από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού («ΥΠΠΟΑ»), κατόπιν γνώμης του αρμόδιου Συμβουλίου.
Οι διαδικασίες εξέλιξης του έργου της δωρεάς και η διασφάλιση της ομαλής και έγκαιρης υλοποίησης αυτού θα παρακολουθούνται και θα εποπτεύονται από πενταμελή επιτροπή, αποτελούμενη και υποστηριζόμενη διαδικαστικά από πρόσωπα και που θα ορίσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η επιλογή, εξέταση και αξιολόγηση των συμμετοχών, θα διενεργηθεί από επταμελή επιτροπή αποτελούμενη από τρία (3) μέλη της επιλογής της Δωρήτριας και τέσσερα (4) μέλη της επιλογής του Δωρεοδόχου. Τα μέλη που ορίζονται από τη Δωρήτρια πρέπει να είναι διακεκριμένα μέλη του αντίστοιχου κλαδικού φορέα ή να προέρχονται από τον Κατάλογο Κριτών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πάντως να τυγχάνουν της αποδοχής του Δωρεοδόχου.
Στο έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης ανήκει:
α) η επιλογή τουλάχιστον δέκα (10) αρχιτεκτονικών γραφείων του εξωτερικού με αποδεδειγμένη εμπειρία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μουσειακών χώρων, που θα προσκληθούν να υποβάλλουν αρχιτεκτονικό προσχέδιο έναντι οικονομικής αμοιβής και με την υποχρέωση συνεργασίας με ένα τουλάχιστον ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο ή ομάδα,
β) εφόσον ζητηθεί, η συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στην προετοιμασία του φακέλου που θα αποσταλεί προς τα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού.
γ) η εξέταση και κρίση περί της εγκυρότητας και πληρότητας των συμμετοχών, η συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξη αυτών, η αιτιολογημένη επιλογή της βέλτιστης και η εισήγηση για την παραλαβή της. Τυχόν υποβολή φακέλου συμμετοχής από το αρχιτεκτονικό γραφείο του εξωτερικού χωρίς τη συμμετοχή ή σύμπραξη ελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου ή ομάδας συνιστά λόγο αποκλεισμού αυτού.