«Μαθήματα» κομμουνιστικής ιστορίας «προσφέρει» σε επιστολή του προς τον Σταύρο Κοντονή ο Εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης, Urmas Reinsalu, με αφορμή την άρνηση του Έλληνα ομολόγου του να παραστεί στο συνέδριο για τα θύματα του κομμουνισμού.
Ο κ. Reinsalu σε ιδιαίτερα φορτισμένη επιστολή κάνει μια αναδρομή στα όσα πέρασε η χώρα του από τη δράση τέτοιων καθεστώτων, συμπεραίνοντας ότι «με την εμπειρία της χώρας μου, διαφωνώ κάθετα μαζί σου ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές».
«Ενώ είναι αλήθεια ότι ο Κόκκινος Στρατός έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη των Συμμάχων κατά των ναζιστικών δυνάμεων», προσθέτει ο ίδιος, «ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός που δεν απελευθέρωσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και δεν επέτρεψε στους ανθρώπους τους που είχαν κατακτηθεί από τους ναζί να διαμορφώσουν τη μοίρα τους».
Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Reinsalu, αυτό δεν έγινε ποτέ ούτε στο Ταλίν ούτε στο Ανατολικό Βερολίνο. «Ο Εμφύλιος στην Ελλάδα τελείωσε το 1949 και την ίδια χρονιά οι κομμουνιστές εξόρισαν από τη χώρα τους το 2% των Εσθονών αγροτών, επειδή δεν δέχθηκαν να συμμορφωθούν με το κομμουνιστικό καθεστώς ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή τις κολλεκτίβες. Επιπλέον, χιλιάδες Εσθονοί εστάλησαν στα γκουλάγκ, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν και αυτά συνεχίστηκαν στη δεκαετία του ''50», τονίζει ακόμα.
Στην επιστολή του ο Εσθονός υπουργός καταλήγει γράφοντας: «Δεν έχει καμία διαφορά για ένα θύμα εάν έχει δολοφονηθεί στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος της Άριας φυλής ή επειδή ανήκει σε μια κοινωνική τάξη που δεν έχει θέση στην κομμουνιστική κοινωνία».
Δείτε εδώ αναλυτικά την επιστολή στα αγγλικά.