Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να αναμένεται μία ταχεία απόφαση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα του στάτους της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας και το μέλλον αυτού του στάτους, δεν θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα λάβει κάποια απόφαση εντός του έτους», δήλωσε ο Σβεν Μίκσερ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ταλίν.
«Οταν συζητούμε το στάτους της υποψήφιας χώρας για την Τουρκία, θα πρέπει να συζητήσουμε τη μελλοντική σχέση από όλες τις πλευρές και όχι να λαμβάνουμε βιαστικές αποφάσεις», επέμεινε.
Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι θέλει να συζητήσει με τους ευρωπαίους ομολόγους της τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
«Είναι σαφές όι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς προσθέτοντας ότι πρέπει «να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε μία κοινή θέση ως προς το θέμα και αν μπορούμε να θέσουμε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».
Ομως οι απόψεις της δεν γίνονται δεκτές ομοφώνως και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να αποφευχθούν τα ρήγματα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, «στρατηγικό εταίρο σε σειρά κρίσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού...την μεταναστευτική κρίση ή την τρομοκρατική απειλή...».
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, αλλά δεν διάκειμαι ευνοϊκά απέναντι στον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, διότι θεωρώ ότι το να μην μιλάμε μεταξύ μας δεν αποτελεί εποικοδομητικό τρόπο για να προχωρήσουμε», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι κατά την άφιξή του στο Ταλίν.
Ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας Ντιντιέ Ρεϊντέρς τόνισε ότι στην πράξη «οι διαπραγματεύσεις είναι παγωμένες» και τάχθηκε υπέρ του στάτους κβο. «Δεν τίθεται θέμα να φαντασθούμε οτιδήποτε άλλο», είπε.
Οι 28 περιμένουν στις αρχές του 2018 «μία αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αν η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», που ισχύουν για τις υποψήφιες προς ένταξιν χώρες, διευκρίνισε ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών. «Οι μελλοντικές αποφάσεις θα βασίζονται σε αυτήν», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ