Ερώτηση της Ελ. Βόζεμπεργκ για την ανάκληση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά

Ερώτηση της Ελ. Βόζεμπεργκ για την ανάκληση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά

Με αφορμή την ανάκληση των Βέλγων ειδικών για θέματα ασύλου από τα ελληνικά νησιά, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να πληροφορηθεί, πώς κρίνει η Επιτροπή την ενέργεια αυτή, αν υπάρχουν πραγματικοί και βάσιμοι λόγοι για την ανάκληση, καθώς και εάν άλλα Κράτη -Μέλη σκοπεύουν να πράξουν αναλόγως.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με την αιτιολογία ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά δεν είναι ασφαλής για τη σωματική ακεραιότητα των ειδικών που εργάζονται εκεί και συμβάλλουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, το Βέλγιο αποφάσισε να αποσύρει άμεσα από την Ελλάδα τους εμπειρογνώμονες, που έχει αποστείλει για θέματα ασύλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο βελγικό τύπο, μέχρι πριν λίγες μέρες εργάζονταν δεκάδες Βέλγοι εμπειρογνώμονες στα ελληνικά νησιά, αλλά από την περασμένη εβδομάδα έχουν κληθεί όλοι να επιστρέψουν στο Βέλγιο, γιατί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά όλο και χειροτερεύει.

Παράλληλα, σε επιστολή του προς τις ελληνικές αρχές ο αρμόδιος Βέλγος υφυπουργός εκφράζει το φόβο ότι “είναι θέμα χρόνου μέχρι κάποιος από τους ειδικούς να τραυματιστεί σοβαρά, κάτι που πρέπει με κάθε κόστος να αποφευχθεί”. Για το λόγο αυτό ζητά επιπλέον αστυνομική δύναμη, ένα σχέδιο ασφαλείας και μεταφορά των γραφείων, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εκτιμά ότι υπάρχουν πραγματικοί και βάσιμοι λόγοι για την ανάκληση των Βέλγων εμπειρογνώμων από τα ελληνικά νησιά; Γνωρίζει, αν και άλλα Κράτη - Μέλη σκοπεύουν να προβούν σε ανάλογες ενέργειες;

2. Θεωρεί ότι τέτοιου είδους πρακτικές συμβάλλουν στη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δεδομένου ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά;».