Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για το προσφυγικό

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για το προσφυγικό

Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την υλοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων έναντι της Ελλάδας για το προσφυγικό, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν που εξέδωσε στις 25 Απριλίου, διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για μετεγκατάσταση των προσφύγων που κάθε κράτος-μέλος έχει δεσμευθεί ότι θα αναλάβει να φιλοξενήσει. Βάσει των στοιχείων αυτών, ενώ έχει προβλεφθεί μετεγκατάσταση 66.400 προσφύγων, μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 864, σε χώρες όπως οι Λιθουανία (21 σε σύνολο 481), Πορτογαλία (89 σε σύνολο 1.642), Βουλγαρία (4 σε σύνολο 1.302), Γαλλία (362 σε σύνολο 1.300).

Την ίδια στιγμή, σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία, η Κροατία και η Δανία, τα οποία προκλητικά αρνούνται να δεχτούν έστω και έναν πρόσφυγα μέχρι στιγμής και προσθέτει πως τα ίδια κράτη-μέλη δεν έχουν καν δηλώσει διαθεσιμότητα για τεχνική βοήθεια και κοινές επιχειρήσεις μέσω της Φρόντεξ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Κομισιόν, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις από την Επιτροπή σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις καθώς και με το "πώς σκοπεύει να επιταχύνει την πρόοδο υλοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ για το προσφυγικό".

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν "αν μπορεί να εξασφαλίσει την υλοποίηση της Συμφωνίας" και αν ναι, "τι μέτρα θα λάβει για τις χώρες που αρνούνται πεισματικά να επιμερισθούν τις Ευρωπαϊκές ευθύνες που τους αναλογούν".

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

- Ερώτηση προς Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στην μετεγκατάσταση προσφύγων

Ενδεικτικός των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Αποφάσεων για το προσφυγικό, είναι ο χαμηλός δείκτης της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που εξέδωσε η Επιτροπή στις 25 Απριλίου δείχνουν πως μόνο 864 πρόσφυγες έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια μετεγκατάστασης, σε σύνολο 66.400 που βάση σχεδίου έχουν προβλεφθεί, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ιδιαίτερα, πέρα από τα χαμηλά ποσοστά μετεγκατάστασης (Λιθουανία: 21 σε σύνολο 481, Πορτογαλία: 89 σε σύνολο 1642, Βουλγαρία: 4 σε σύνολο 1302, Γαλλία: 362 σε σύνολο 1300), παρατηρούνται και κράτη-μέλη όπως η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία και η Νορβηγία, τα οποία αρνούνται προκλητικά να δεχτούν έστω και έναν πρόσφυγα μέχρι στιγμής. Τα ίδια κράτη-μέλη δεν έχουν καν δηλώσει διαθεσιμότητα για τεχνική βοήθεια και κοινές επιχειρήσεις μέσω της Frontex. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πού οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις και πως σκοπεύει να επιταχύνει την πρόοδο υλοποίησης των αποφάσεων της ΕΕ για το προσφυγικό;

2. Μπορεί η Επιτροπή να εξασφαλίσει την υλοποίηση της Συμφωνίας και αν ναι τι μέτρα θα λάβει για τις χώρες που αρνούνται πεισματικά να επιμερισθούν τις Ευρωπαϊκές ευθύνες που τους αναλογούν;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ