Ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού για τους εργαζόμενους των προσφυγικών δομών

Ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού για τους εργαζόμενους των προσφυγικών δομών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, οι οποίοι αναφέρουν πως «προσέλαβαν εργαζομένους που δεν εμφανίζονται στις προσφυγικές δομές».

Οι βουλευτές σημεώνουν πως: «Είναι προσφιλής τακτική της κυβέρνησης πρώτα να προσλαμβάνει προσωπικό και μετά να δημιουργεί τόσο τις προϋποθέσεις όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας. Τακτική που ακολουθήθηκε και στο ευαίσθητο θέμα του προσφυγικού. Το χάος που επικρατεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την κυβερνητική προχειρότητα και ανετοιμότητα ως προς τη διαχείρισή του, αποκαλύπτουν τα όσα καταγγέλλουν με γραπτή τους ερώτηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσας, επικαλούμενοι μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών στις εν λόγω δομές. Ο κ. Δ. Βίτσας παραδέχτηκε πως σε πολλές υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δεν εμφανίζεται προς εργασία, πάνω από το 80% των 2.500 προσληφθέντων πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που για ορισμένες ειδικότητες αγγίζει ακόμη και το 100%! Την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση επέτεινε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 2)Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Προσέλαβαν εργαζόμενους που δεν εμφανίζονται στις Προσφυγικές Δομές

Το χάος που επικρατεί στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων αποκαλύπτουν τα όσα καταγγέλλουν με γραπτή τους ερώτηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δ. Βίτσας, επικαλούμενοι μαρτυρίες και αναφορές εργαζομένων και εθελοντών στις εν λόγω δομές.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω καταγγέλλουν τα προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση στις 24 δομές φιλοξενίας, παρότι αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο καλύπτει 2.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης 8μηνης διάρκειας, σε 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hot spots, σε 8 Περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχτηκε πως σε πολλές υπηρεσίες Yποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών δεν εμφανίζεται προς εργασία, πάνω από το 80% των 2.500 προσληφθέντων πλήρους απασχόλησης, ποσοστό που για ορισμένες ειδικότητες αγγίζει ακόμη και το 100%!

Για την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι 20 κυβερνητικοί βουλευτές, συνέβαλε και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%.

Ωστόσο αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης εργαζομένων, εξυπηρέτησης ημετέρων, αυταρχικών συμπεριφορών, συστηματικών αυθαιρεσιών και εντέλει οδηγεί στην απαξίωση της δράσης των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων.

Έτσι παρατηρείται μεταξύ άλλων το φαινόμενο όπου ο εκάστοτε εντεταλμένος δημοτικός υπάλληλος για τη διαχείριση του προγράμματος και την κατανομή του προσωπικού λειτουργεί ανεξέλεγκτα, επιλέγοντας να «διευκολύνει» όσους εργαζόμενους προκρίνει, ενώ οι λιγότερο τυχεροί «καταδικάζονται» σε «δυσμενή τοποθέτηση» στις προσφυγικές δομές.

Δεδομένου ότι η υποστελέχωση των κέντρων φιλοξενίας της χώρας προκαλεί πρόβλημα στην λειτουργία τους και δεν εξυπηρετεί τις πολλαπλές και αυξανόμενες ανάγκες των προσφύγων, κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και της σχετικής προκήρυξης για την πρόσληψη των 2.500 προσληφθέντων.

Δεδομένου ότι η πάγια, ανορθολογική τακτική της κυβέρνησης πρώτα να προσλαμβάνει προσωπικό και μετά να δημιουργεί, τόσο τις προϋποθέσεις, όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας αποβαίνει τελικά σε βάρος των εκάστοτε δομών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Για ποιους λόγους δεν έχει τοποθετηθεί το 100% των προσληφθέντων στις προσφυγικές δομές και για ποιους λόγους εκδόθηκε η ανωτέρω εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς τους Επιβλέποντες Φορείς/Δήμους, η οποία δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50%;

2. Με ποια κριτήρια τοποθετούνται ορισμένοι από τους προσληφθέντες του εν λόγω προγράμματος σε προσφυγικές δομές, ενώ οι υπόλοιποι εξ αυτών τοποθετούνται σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες;

3. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός ελλείψεων σε προσωπικό ανά ειδικότητα, σε καθεμία από τις 24 περιοχές που διατηρούν προσφυγικές δομές και αν προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προσλάβουν πρόσθετο προσωπικό στις προσφυγικές δομές;

4. Επαρκεί ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 17.523.136 ευρώ, για τη μισθοδοσία των 2.500 προσληφθέντων και αν όχι, από πού θα εξοικονομηθούν τα επιπλέον κονδύλια;

5. Με ποιο τρόπο τα συναρμόδια Υπουργεία θα ενεργήσουν ώστε να μην ανατίθενται σε εργαζόμενους καθήκοντα, για τα οποία δεν διαθέτουν πρότερη γνώση και δεξιότητες και να μην υπονομεύεται η υγεία και η ασφάλειά τους σύμφωνα με το Ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α');

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας