Παραμένουν τα ερωτηματικά για το κατά πόσο η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους επιστρέφοντες μη Σύρους αιτούντες ασύλου, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Euobserver.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια κράτη-μέλη θέλουν να θάψουν έκθεση οργανισμού της ΕΕ, η οποία πιθανώς θα υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι κατάλληλη για τους αιτούντες ασύλου, εκτιμά ο Euobserver, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της DG HOME της Επιτροπής, δυσανασχετούν με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας EASO να καθορίσει το κατά πόσο η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα. «Το ζήτημα είναι πραγματικά ευαίσθητο και είναι προφανές ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε χθες στον Euobserver ο εκπρόσωπος Τύπου της εν λόγω Υπηρεσίας με έδρα τη Μάλτα.
Η προσπάθεια αυτή της EASO, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια ένα μεγάλο νομικό κενό στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δίνοντας επιπλέον επιχειρήματα στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι αυτή είναι παράνομη. Ο Euobserver επισημαίνει ακόμα ότι η δυσαρέσκεια των μελών του ΔΣ οφείλεται και στο γεγονός ότι η Υπηρεσία Ασύλου έχει αρχίσει να παρεκκλίνει της αρχικής της αποστολής, η οποία αφορούσε τη σύνταξη της επονομαζόμενης έκθεσης χώρας προέλευσης για την Τουρκία, αλλά στη συνέχεια ενεπλάκη και στη διερεύνηση του ζητήματος της ασφαλούς τρίτης χώρας.
Το δίλημμα για την EASO, υπογραμμίζει ο Euobserver είναι το εάν θα δημοσιεύσει μια αξιόπιστη έκθεση ή μία που να μην αποκλίνει από τη γραμμή της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι ασφαλής για όσους αιτούντες ασύλου επιστρέφουν σε αυτήν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, κληθείς να σχολιάσει, απάντησε ότι γίνονται ακόμα διαβουλεύσεις με το ΔΣ και με την Επιτροπή, προκειμένου να διευκρινιστεί το κατά πόσο εμπίπτει στο ρόλο της EASO το θέμα του καθορισμού της ασφαλούς τρίτης χώρας.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Euobserver, τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΔΣ αποφάσισαν να συντάξουν τη δική τους έκθεση, αντιτιθέμενα στην έρευνα που επιχειρεί να διεξάγει η EASO.
Καταλήγοντας, ο Euobserver επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει μπορεί να ιδωθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης ευαισθησίας που επικρατεί γύρω από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αφού η Διεθνής Αμνηστία την έχει χαρακτηρίσει παρακινδυνευμένη και παράνομη, ενώ σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και μία ελληνική επιτροπή προσφυγών στη Λέσβο, κρίνοντας ότι δεν είναι ασφαλές για εννιά Σύριους να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ