Ερντογάν: Η Τουρκία σίγουρα θα ενταχθεί στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη

Ερντογάν: Η Τουρκία σίγουρα θα ενταχθεί στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη

Η Τουρκία σίγουρα θα πετύχει τον στόχο της να γίνει μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, δήλωσε ο  τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα σήμερα.

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει ξεπεράσει πολλές προκλήσεις τα τελευταία 19 χρόνια και θα συνεχίσει να καθοδηγεί επιδέξια την Τουρκία στην 100η επέτειό της το 2023», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση του AKP στην κεντρική επαρχία Εσκισεχίρ.

«Σίγουρα θα πετύχουμε τον στόχο μας να γίνουμε μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Επιδιώκουμε αυτόν τον στόχο χωρίς καμία διακοπή στις προσπάθειές μας», επεσήμανε ο τούρκος Πρόεδρος.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να διασφαλίσουμε ότι η τουρκική οικονομία στέκεται σε σταθερούς πυλώνες επενδύσεων, παραγωγής, εξαγωγών και απασχόλησης», υπογράμμισε.

Κατόπιν της επίσκεψής του σε τρεις αφρικανικές χώρες αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή όπου είχε ελάχιστη παρουσία πριν από 15 με 20 χρόνια.

«Ο συνολικός μας όγκος εμπορικών συναλλαγών με τις αφρικανικές χώρες σήμερα είναι πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια», σημείωσε ο τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις της Τουρκίας σε όλη την Αφρική ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 11.000 Αφρικανοί που έχουν αποφοιτήσει από τουρκικά πανεπιστήμια υπηρετούν ως εθελοντές απεσταλμένοι για την Τουρκία στις χώρες τους.

Την ίδια ώρα σε νέο χαμηλό η λίρα

Και μπορεί ο τούρκος Πρόεδρος να είναι υπεραισιόδοξος για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας, σε νέο ιστορικό χαμηλό βυθίστηκε όμως η τουρκική λίρα τη Δευτέρα έναντι του δολαρίου με τους αναλυτές να μην προβλέπουν ανάκαμψη της ισοτιμίας καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να προχωρήσει σε παράλογη μείωση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό νόμισμα είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών φέτος, αγγίζοντας το επίπεδο των 9,335 έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, για τη «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας, μετά από μια ακόμη παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στα τεκταινόμενα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Όπως  μάλιστα επισημαίνει η Neue Zürcher Zeitung, οι χειρισμοί του στη νομισματική πολιτική της χώρας υποδεικνύουν τον Ταγίπ Ερνοτγάν ως τον υπεύθυνο για την πυροδότηση του πληθωρισμού στην Τουρκία.