Ερντογάν: Διέταξε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος

Ερντογάν: Διέταξε έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος, καθώς η λίρα κατέγραψε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ο Ερντογάν ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, μια ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος και να διαπιστώσει αν έγινε οποιαδήποτε χειραγώγηση.

Σημειώνεται ότι λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει απολέσει έως και το 45% της αξίας της – οι μισές από αυτές τις απώλειες καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, μετά την ομιλία του Ερντογάν κατά την οποία υπερασπίστηκε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 15%, μολονότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, η λίρα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 13,45 έναντι του δολαρίου.

Πιο αναλυτικά στην ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του. «Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση», είπε.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το Anadolu, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς να παράσχουν έγγραφα και πληροφορίες και στη συνέχεια θα προωθήσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες αρχές.

Στη μέγγενη της συναλλαγματικής κρίσης οι Τουρκοκύπριοι

Με προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία και τη βαθιά νομισματική κρίση, οι Τουρκοκύπριοι. Ειδικότερα, σε ολοένα διογκούμενη κοινωνική αναταραχή βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα λόγω της συναλλαγματικής κρίσης και της κατάρρευσης της αξίας της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της  Deutsche Welle (DW). Η οικονομία των Τουρκοκυπρίων άλλωστε, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από την τουρκική οικονομία, δέχεται καθημερινά νέα χτυπήματα, ενώ οι λεγόμενες κρατικές δομές δεν μπορούν να αντιδράσουν με οποιονδήποτε τρόπο στις χρηματοοικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

Εντούτοις, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα ανέφικτα σενάρια και προτάσεις για έξοδο από την κρίση, όπως η πρόταση της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για χρήση του ευρώ αλλά και η πρόταση συνδέσμων επιχειρηματιών για αλλαγή του νομίσματος των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται σε δολάρια, όπως επισημαίνει η DW.

Μειώσεις μισθών και αύξηση τιμών  

Η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας επηρεάζει πρωτίστως τους μισθούς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ενδεικτικά, ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα, που σήμερα βρίσκεται στις 4.324 τουρκικές λίρες, απώλεσε το ¼ της αξίας του, αφού τον Σεπτέμβριο μεταφραζόταν σε 455 ευρώ, ενώ σήμερα σε 360 ευρώ. Την ίδια ώρα η τιμή των καυσίμων έχει διπλασιαστεί, ενώ διπλασιάστηκε και η τιμή των φαρμάκων αλλά και προϊόντων, όπως το ψωμί και ο καφές, όπως σημειώνεται στο εν λόγω ρεπορτάζ.

Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο ότι ο αναβρασμός που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για τις συνέπειες της συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία δεν έχει πάντως μετατραπεί ακόμα σε κύμα μαζικών διαμαρτυριών, αφού οι μισθοί και οι συντάξεις καταβλήθηκαν κανονικά.

Εντούτοις, αυτό δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο για τον μήνα Δεκέμβριο και τον 13ο μισθό, εκτός και αν η τουρκική κυβέρνηση «αιμοδοτήσει» την τουρκοκυπριακή οικονομία με περισσότερα κεφάλαια. 

Υπογραμμίζεται ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, αφού στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν «βουλευτικές» εκλογές.  

 Διαβάστε ακόμα:

Ο Ερντογάν αφήνει τη λίρα στο έλεος των αγορών – Προβλέψεις για περαιτέρω πτώση 50%

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για την οικονομία ρίχνουν κατά 2% τη λίρα