Σχέδια μείωσης των επιβαρύνσεων που έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα εξωγενείς παράγοντες στα τιμολόγια ρεύματος εξετάζει η κυβέρνηση. Στο επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά, που ανέρχονται σε 420.000 και όχι μόνο. Στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να αξιοποιηθεί μέρος από τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου που καταλήγουν στον προϋπολογισμό. Πέρυσι αυτά ήταν 400-500 εκατ ευρώ, αλλά φέτος έχουν εκτιναχθεί στο 1 δισ ευρώ. Τους πόρους δηλαδή από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων CO2, που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας αυξηθεί 120% μέσα σε ένα χρόνο.
Από αυτούς τους έξτρα πόρους η κυβέρνηση εξετάζει τι ποσά μπορεί να αξιοποιήσει ώστε να ελαφρύνει καταρχήν τα τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών. Σε δεύτερη φάση εξετάζονται παρεμβάσεις και για άλλες κατηγορίες καταναλωτών. Σήμερα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ανήκουν μεταξύ 400.000-500.000 νοικοκυριά, τα οποία και οι αυξήσεις πλήττουν περισσότερο. Το ερώτημα είναι για πόσους αρκούν τα χρήματα.
Εδώ και καιρό, το εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την έκρηξη των τιμών των ρύπων στα χρηματιστήρια, εκτινάσσουν τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα. Συγκυριακοί, αλλά και δομικοί λόγοι έχουν προκαλέσει ανισορροπία στην αγορά φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές του καυσίμου γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά και τις τιμές της ενέργειας.
Συγκεκριμένα η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την κρίση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Ρωσία, περιορίζοντας δραστικά τις ροές φυσικού αερίου, δημιουργούν συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, οι τιμές επηρεάζονται καθοριστικά και από τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της χρήσης πετρελαίου, άνθρακα και λιγνίτη, που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο.
Απόρροια είναι η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη αλλά εκτείνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Αμερική. Αποτέλεσμα ήταν στα τέλη Αυγούστου οι τιμές του καυσίμου να έχουν εκτιναχθεί στα 48 ευρώ/MWh, δηλαδή πάνω από 100% από την αρχή του έτους, ενώ στους ρύπους, οι τιμές διαμορφώνονται στα 62 ευρώ/ τόνος, έχοντας κάνει ράλι 120% σε ένα χρόνο.