Η πρώτη μελέτη που ανέλυσε τη δομή του νέου κορονοϊού από δύο κύματα μολύνσεων σε μεγάλη πόλη διαπίστωσε ότι υπάρχει μετάλλαξη και στα πιο πρόσφατα δείγματα επικρατεί ένα νέο, μεταδοτικότερο στέλεχος του ιού, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ερευνητές του νοσοκομείου μεθοδιστών του Χιούστον.
Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 5.000 γονιδιώματα ιών που είχαν συλλεχθεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στο Χιούστον, μιας πόλης 7 εκατομμυρίων με εθνοτική ποικιλομορφία, αλλά και από το πιο πρόσφατο κύμα μολύνσεων.
Η μελέτη, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από επιστημονική επιτροπή, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα στελέχη που προέρχονται από το δεύτερο κύμα έφεραν τη μετάλλαξη D614G, που αυξάνουν τον αριθμό των «ακίδων», που χρησιμοποιεί ο ιός για να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έφεραν πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο, πράγμα που σημαίνει ότι η μετάδοση γίνεται πολύ πιο εύκολα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη αυτή καθιστά τον ιό περισσότερο θανατηφόρο.
Ωστόσο, κάποιες περιοχές του ιού - κυρίως αυτές στις οποίες στοχεύουν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια – παρουσιάζουν αρκετές μεταλλάξεις, ένδειξη ότι ο ιός αλλάζει προκειμένου να αποφύγει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.