Erdogan προς Τούρκους της Γερμανίας: Μην ψηφίσετε Merkel, Schulz ή Πράσινους

Erdogan προς Τούρκους της Γερμανίας: Μην ψηφίσετε Merkel, Schulz ή Πράσινους

«Μην υποστηρίξετε το CDU, το SPD ή τους Πράσινους. Είναι όλοι εχθροί της Τουρκίας». Αυτό το μήνυμα έστειλε προς τους Τούρκους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία ο Tayip Erdogan, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, σε μια παρέμβαση η οποία αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιδράσεων στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στις διμερείς σχέσεις έχει να κάνει με τον «ανταγωνισμό για τη διασφάλιση ψήφων» και πρόσθεσε: «Δώστε την αναγκαία υποστήριξη σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα τα οποία δεν εμπλέκονται στην εχθρική αντιμετώπιση της Τουρκίας. Δεν έχει σημασία αν είναι πρώτα ή δεύτερα. Υπό μία έννοια, αυτό έχει να κάνει με μια ηθική μάχη για όλους τους πολίτες μου που ζουν στη Γερμανία».

Βεβαίως, με δεδομένο ότι προφανώς δεν εννοεί την ξενοφοβική ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ο Erdogan αφήνει τους πάντες να υποθέσουν ότι καλεί τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ των δύο μοναδικών κομμάτων που έχει εξαιρέσει: της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων (FDP).

S. Gabriel: O T. Erdogan παρεμβαίνει στην εθνική κυριαρχία μας

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του γερμανού υπουργού εξωτερικών, για την "ανάμιξη του Εrdogan" στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας. 

"Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια παρέμβασης στην εθνική κυριαρχία της χώρας μας", είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος προέρχεται από το SPD.

"Αυτή η ανάμιξη του Εrdogan στην προεκλογική εκστρατεία δείχνει ότι θέλει να ωθήσει τους ανθρώπους, τους μεν εναντίον των δε στη Γερμανία", πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γκάμπριελ σε τοπικές εφημερίδες.