Ερ. Χόλμγκρεν: Ισχυρό το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ερ. Χόλμγκρεν: Ισχυρό το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Ενθουσιάστηκαν»  γνωστοί Αμερικανοί επενδυτές που ήρθαν στη χώρα μας κι έχουν σκοπό να επενδύσουν πολλά χρήματα. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού. Ενδιαφέρονται επίσης για τη Θεσσαλονίκη το λιμάνι της και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Αυτά αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Έρικ Χόλμγκρεν, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών με τον πρόεδρο της ΕΘΕ Κρις Αίσωπο (CEO της Alpha Trust), ο οποίος είχε συζήτηση μαζί του για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εκείνο που έχει σημασία, είπε ο κ. Χόλμγκρεν,  «είναι η γνώμη των εκπροσώπων της βιομηχανίας και των μεγάλων εταιριών, όπως η Apple, Microsoft και Cisco. Γνωστοί επενδυτές ήρθαν στη χώρα κι ενθουσιάστηκαν, όχι απλώς επειδή πέρασαν καλά. Έχουν σκοπό να επενδύσουν πολλά χρήματα στην Ελλάδα, αλλά θέτουν κάποιες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα για τους επενδυτές, ο κ. Χόλμγκρεν είπε ότι «ακούν ότι το επενδυτικό κλίμα είναι πλέον ευνοϊκό, αλλά τους δυσκολεύει το γενικότερο περιβάλλον επενδύσεων, καθώς υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν, όπως η γραφειοκρατία και η γρήγορη επίλυση διαφορών. Αλλά η εικόνα που κυριαρχεί και αυτό που ακούμε συχνά, είναι τα πολλά καλά λόγια την Ελλάδα». Γνωρίζουμε είπε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα κι επιχειρεί να πετύχει την κατάλληλη ισορροπία».

Ο κ. Χόλμγκρεν πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε στην πρεσβεία να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που ήταν παλαιότερα το «τέρας» της γραφειοκρατίας και των εμποδίων. 

Οι τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον είναι «ο τεχνολογικός τομέας καθώς διαφαίνεται η δημιουργία περιφερειακών κέντρων στην Ελλάδα, όπως η Θεσσαλονίκη. Είναι θετικό πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, διαθέτει κόσμο που μιλά καλά αγγλικά κι έχει πρόσβαση σε αγορές στην Μεσόγειο».

Ένας δεύτερος τομέας ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια. «Η θέση της Ελλάδας για την εξαγωγή ενέργειας είναι πολύ καλή και για αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως για ΑΠΕ». 

Επίσης, ένας ακόμη κλάδος πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και ο τουρισμός ως βιομηχανία. «Μας ενθουσίασε», είπε ο. Χόλμγκρεν, «το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τουρισμού και πώς σκοπεύει να προσελκύσει μεγάλες τουριστικές εταιρείες, αναπτύσσοντας το τουριστικό προϊόν».

Σε ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΘΕ κ. Αίσωπος, για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη περιφερειακό hub τεχνολογίας και η Αλεξανδρούπολη ενεργειακός κόμβος, ο κ. Χόλμγκρεν είπε: «Η  Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος οργανωμένα. Εταιρείες έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Αμερικανική τράπεζα μας ρωτούσε εάν υπάρχει η έννοια των clusters, των συνεργασιών». 

Πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, έχετε πτυχιούχους που πληρούν τα προσόντα που ζητούν οι αμερικανικές εταιρείες. Όσον αφορά τον ενεργειακό κόμβο, θα έλεγα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιήσουμε τους ενεργειακούς μας πόρους. Η ΕΕ δίνει έμφαση σε ΑΠΕ για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία και να προσφέρει φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».

Σύμφωνα με τον κ. Holmgren ενδιαφέρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης  «μέσω του οποίου διακινείται ευαίσθητος αμερικανικός εξοπλισμός». Έχουμε επαφές με τον δήμο, είπε, «με επιχειρηματίες και θεσμικούς εκπροσώπους. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις δεν αφορά μόνον το λιμάνι, αλλά ένα ευρύ σχέδιο που περιλαμβάνει κεντρικούς δρόμους, αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές».

Ο κ. Χόλμγκρεν κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης. Υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο και έχουν γίνει γενικότερα πολύ θετικά βήματα και από αυτή και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ακόμα το ζήτημα της γραφειοκρατίας που οδηγεί σε μια καθυστέρηση, καθώς υπάρχουν πολλοί αλληλοσυγκρουόμενοι κανονισμοί. Αν απλουστευθούν τα πράγματα, θα υπάρξει επιτάχυνση». 

Κατέληξε λέγοντας, ότι «στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλές προοπτικές για δημιουργία θέσεων εργασίας όμως δεν υπάρχουν αρκετές υποδομές. Στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών μπορούν να συμμετάσχουν και οι αμερικανικές εταιρείες — ήδη έρχονται αμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα και όλοι αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα που ήδη υπάρχουν. Οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται η επένδυσή τους, να φέρει πίσω κέρδη».