«Επιτυχημένη» η αποτυχία της Λυδίας Κονιόρδου με τα πνευματικά δικαιώματα

«Επιτυχημένη» η αποτυχία της Λυδίας Κονιόρδου με τα πνευματικά δικαιώματα

«Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Σύντομα κινδυνεύετε να κληθείτε να διαχειριστείτε μια μεγάλη κρίση στον χώρο των δικαιωμάτων. Αν όχι εσείς προσωπικά, κάποιος άλλος». Αυτά είπε στη Βουλή η βουλευτής Α'' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα. Και η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε: «Άλλη μια χαμένη ευκαιρία της κυβέρνησης να νομοθετήσει ουσιαστικά».

Η υπουργός Πολιτισμού δεν συναισθάνθηκε όμως στο ελάχιστο τις ευθύνες της. Μέσα από μια διαδικασία «αλαλούμ» κατά την οποία απέσυρε άρθρα και έφερνε τροπολογίες, η κα Κονιόρδου κατάφερε να υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο, αποκλειστικά και μόνο λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν έχει καταλάβει όμως τι σημαίνει το αρχαίο «κρείττον σιγάν» (καλύτερα να σωπαίνεις).

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου της, η κα Κονιόρδου επαίρεται ως ακολούθως:

«Προχωράμε μπροστά, πρόσω ολοταχώς. Επιτέλους διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού από το βήμα της Βουλής όταν ψηφίστηκε χθες ο Νόμος για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

«Είναι πολύ σημαντική μέρα, γιατί μετά από 24 χρόνια μπαίνουν νέοι εκσυγχρονισμένοι κανόνες σε ένα χώρο που αντιμετώπιζε σοβαρές παθογένειες και συγκρούσεις αντικρουόμενων συμφερόντων λόγω της αδράνειας της Πολιτείας να ρυθμίσει το τοπίο».

Δεν φτάνουν αυτά, όμως. Το δελτίο Τύπου συνεχίζει:

«Το νομοσχέδιο έγινε αντικείμενο μεγάλης και μακράς επεξεργασίας, διαβούλευσης και διαλόγου με την πλειονότητα των αρμόδιων φορέων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι καίριες προτάσεις ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Για άρθρα όπου υπήρχαν διχογνωμίες, έγινε επιπλέον διαβούλευση και επεξεργασία για να αποτυπωθεί η πιο δίκαιη λύση. Ο διάλογος συνεχίστηκε στις 12/7 με ήπιο και εποικοδομητικό τρόπο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τους φορείς. Ενδεικτικό της επεξεργασίας που έγινε είναι το γεγονός ότι στη διαβούλευση με τους τριάντα φορείς, μόνο πέντε άρθρα από τα 77 έγιναν αντικείμενο αντιπαράθεσης.»

Ουδέν αναληθέστερον της προηγούμενης παραγράφου. Το υπουργείο ελάχιστα έλαβε υπόψιν αυτά που του έλεγαν οι φορείς και άφησε πολλά  κενά, με πρώτο και μεγαλύτερο την ίδια την ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας).  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η υπουργός είχε απέναντί της την αντιπολίτευση για όλο το νομοσχέδιο και μερικούς βουλευτές από τη συμπολίτευση για κάποια άρθρα του.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη

Η κα Κεφαλογιάννη εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ. Σε συνέχεια της δριμείας κριτικής όλων σχεδόν των εκπροσώπων δημιουργών και χρηστών, κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στην Επιτροπή, η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως «νομοθετικό τερατούργημα το κυβερνητικό σχέδιο» ενώ έθεσε μία σειρά από κρίσιμα, αμείλικτα ερωτήματα προς την κ. Λυδία Κονιόρδου, τα οποία και έμειναν αναπάντητα.

«Πώς ένα νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση από τον Δεκέμβριο του 2015, χρειάζεται 3 υπουργούς πολιτισμού και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξει εδώ που κατέληξε; Πώς ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει με επιτυχία από τη διαβούλευση, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων τελικά αποσύρεται, εξαφανίζεται, μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό και μας παρουσιάζεται σήμερα ως ένα ακατανόητο νομοθετικό τερατούργημα;» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.

 «Είχατε την ευκαιρία να μην προχωρήσετε στην ψήφιση αυτού του τερατουργήματος, να προστατέψετε τους χιλιάδες δημιουργούς και χρήστες, να βάλετε τις βάσεις για έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό που θα υπηρετούσε τα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και το δημόσιο συμφέρον. Είχατε την ευκαιρία να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική και οριστική κάθαρση μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης ιστορίας. Η ευκαιρία όμως χάθηκε».

Κλείνοντας, την τοποθέτησή της η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και, συνολικά, η κυβέρνηση αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν:

«Με την ολοκλήρωση της σημερινής συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου, αναλαμβάνετε μια ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη. Απέναντι στους Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Μια ευθύνη που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον αυτών των ανθρώπων.

Η Χαρά Κεφαλίδου

«Το κλίμα στην ακρόαση φορέων ήταν άκρως αποκαλυπτικό για το μέλλον του Νομοσχεδίου. Ποιος εξαντλητικός διάλογος, ποια συνεννόηση και ποια άμβλυνση των αντιθέσεων; Αποκαθηλώθηκε και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης και έγινε κατανοητό, γιατί η διαβούλευση έπρεπε να παρακαμφθεί. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί. Σε αυτό ποντάρει και η κυβέρνηση και οι Υπουργοί της. Για ακόμη μια φορά δεν σέβεστε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία».

Αυτό επεσήμανε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής του Νομού Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στηλιτεύοντας τη λογική της Κυβέρνησης να περνά με διαδικασίες επείγοντος, νύχτα και με παντελή απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο σημαντικά νομοσχέδια.

«Είναι τέτοια η φόρα που έχετε πάρει και τέτοια η έξη σας στην απαξίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών που τους περιφρονείτε ακόμη και όταν δεν το χρειάζεστε» τόνισε η βουλευτής στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα.

«Σας ενδιαφέρει μόνο να φύγει το άχθος από πάνω σας. Πώς περιμένετε να υλοποιηθούν οι νομοθετικές σας πρωτοβουλίες όταν δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των φορέων; Δεν σας ανησυχεί ότι δεν υπήρξε ούτε ένας να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό σας και μάλιστα σας προέτρεψαν να το αλλάξετε; Τότε για ποιους νομοθετείτε;».

«Ο χορός των τροπολογιών που ξεκίνησε από χθες βράδυ δείχνει πόσο πρόχειρα και στο πόδι νομοθετείτε. Αφού φέρατε ό,τι εκκρεμότητα θέλατε για να την τακτοποιήσατε ξεχάσατε και κάποιους!».

Αντιγόνη Καρατάσου

Διαβάστε ακόμη: 

- Υπεραμύνεται το Μαξίμου του νέου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα

- Ό. Κεφαλογιάννη: Η Kυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι σε όλους του Έλληνες δημιουργούς