Επίθεση με χημικά και δακρυγόνα από τους Τούρκους στις Καστανιές

Επίθεση με χημικά και δακρυγόνα από τους Τούρκους στις Καστανιές

Νέα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί στον Έβρο με χημικά και καπνογόνα από την τουρκική πλευρά στο φυλάκιο των Καστανιών, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως υπάρχει προσπάθεια εισβολής από τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το ελληνικό έδαφος, ενώ όχημα Αύρα της ΕΛΑΣ έριξε νερό και στο σημείο έσπευσαν και ελληνικές δυνάμεις του στρατού. 

«Εδώ και μισή ώρα (σ.σ. λίγο πριν τις 8 το πρωί) έχει αρχίσει η ρίψη δακρυγόνων μετά από μια ήρεμη νύχτα. Φαίνεται ότι το έργο αυτό θα το βλέπουμε για αρκετές ημέρες τις πρωινές ώρες», είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, «το βράδυ πιέζουν περισσότερο στον κεντρικό και νότιο Έβρο και το πρωί στις Καστανιές». Όσον αφορά, τέλος, την δημιουργία καταυλισμού για χιλιάδες μετανάστες στην Αδριανούπολη ο κ. Μαυρίδης είπε ότι «προχωρά με μικρή αυξητική τάση».

Τα δακρυγόνα που έριξαν οι Τούρκοι σήμερα το πρωί. Μάλιστα, το δεύτερο με τα κίτρινα γράμματα λέει «να μην εξαπολύεται πάνω σε ανθρώπους»

Εχθές, σε μια ακόμα κλιμάκωση της έντασης στον Έβρο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι η χώρα στέλνει 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να «προστατέψουν» τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα από βίαιες συμπεριφορές της ελληνικής πλευράς.

Ο τούρκος υπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα και στη συνέχεια σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους».

Εξάλλου, η Άγκυρα συνέχισε την τακτική της προπαγάνδας για την κατάσταση στα σύνορα του Έβρου, με τον Μ. Τσαβούσογλου να κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι «πυροβολεί μετανάστες» και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ενώ αναφέρθηκε στην ψευδή είδηση περί ύπαρξης «τριών νεκρών» στην ελληνοτουρκική μεθόριο. 

Κλιμάκια της ΝΔ και του ΚΚΕ στον Έβρο

Σήμερα αναμένεται στις Καστανιές αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γιώργο Στεργίου, τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Έβρου Άκη Παρασκευόπουλο, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και μέλη της ΝΟΔΕ Έβρου. 

Σήμερα, εξάλλου, θα περιοδεύσει στον Έβρο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Δελή, και θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Εκκενώθηκαν καταυλισμοί με μετανάστες τη νύχτα στην Αδριανούπολη

Περίπου 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου εμποδίστηκαν το τελευταίο 24ωρο