Επίσκεψη στην Αίγυπτο του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας

Επίσκεψη στην Αίγυπτο του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άλι Μαμλούκ, πραγματοποίησε χθες Κυριακή ξαφνική επίσκεψη στο Κάιρο, την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό που δημοσιοποιείται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η σπάνια επίσκεψη του επικεφαλής των συριακών εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποιείται σε ένα σκηνικό έντασης ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγάλος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο στρατηγός Μαμλούκ, η τρομερή υπηρεσία του οποίου είναι επικεφαλής όλων των υπηρεσιών πληροφοριών στη Συρία, "πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη μίας ημέρας στο Κάιρο έπειτα από πρόσκληση της αιγυπτιακής πλευράς", ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο σύρος αξιωματούχος, που σπάνια εμφανίζεται δημόσια, "συνάντησε τον στρατηγό Χάλεντ Φάουζι, αναπληρωτή επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας στην Αίγυπτο, καθώς και σημαντικούς επικεφαλής ασφαλείας", αναφέρει ακόμη το πρακτορείο.

Συμφώνησαν, σύμφωνα με το Sana, "για τον συντονισμό των πολιτικών θέσεων της Συρίας και της Αιγύπτου καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας που πλήττει τις δύο χώρες".

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου η Αίγυπτος τάχθηκε με την ψήφο της στον ΟΗΕ υπέρ ενός ρωσικού ψηφίσματος για τη Συρία που προκάλεσε την οργή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ωστόσο είναι σύμμαχος της Αιγύπτου του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Το ψήφισμα ζητούσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία χωρίς να αναφέρει τα ρωσικά πλήγματα που προκαλούν μεγάλες καταστροφές κυρίως στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο στρατηγός Μαμλούκ ανήκει στο στενό περιβάλλον του Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία απαιτεί το Ριάντ.

Το όνομά του αναφέρεται στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Το Κάιρο φιλοξενεί μόνιμα συναντήσεις σύρων αντιφρονούντων που θεωρούνται "ανεκτοί" από το καθεστώς της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ