Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απαίτησαν επίσημα χθες Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαχθεί ψηφοφορία τη Δευτέρα επί του σχεδίου απόφασης το οποίο έχουν καταρτίσει για την επιβολή νέων, ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης προβλέπει την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου, την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων υφαντουργίας από τη Βόρεια Κορέα, τον επαναπατρισμό των βορειοκορεατών μεταναστών εργαζόμενων και τη διενέργεια επιθεωρήσεων, με τη χρήση βίας εάν απαιτείται, ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες, η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν σε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, πλην αυτού για την υφαντουργία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Έναν μήνα μετά την απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα, σιδήρου και άλλων αγαθών από τη Βόρεια Κορέα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένων της Μόσχας και του Πεκίνου, μοιάζουν πάντως να συμφωνούν, σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές, ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα τιμωρίας μετά την πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ την 3η Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το στάδιο «δεν προβλέπω (ότι θα ασκηθεί) βέτο, νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία» διότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, έδειξαν τις τελευταίες ημέρες ότι έχουν τη «βούληση να διαπραγματευθούν», δήλωσε ένας ειδικός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ένας διπλωμάτης επίσης προέβλεψε ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία» διότι απλούστατα οι τρεις χώρες-κλειδιά, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, «θέλουν να καταλήξουμε σε συμφωνία». Και αυτός επιβεβαίωσε ότι «οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν».
Μέχρι τώρα, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν ως κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ.
Μόσχα και Πεκίνο δεν σταματούν πάντως να επαναλαμβάνουν ότι οι μεμονωμένες κυρώσεις δεν φέρνουν απτά οφέλη και ασκούν πιέσεις ώστε στο σχέδιο απόφασης να υπάρξει κάποια αναφορά που να αφήνει ανοικτή μια πόρτα για να αρχίσει διάλογος με την Πιονγκγιάνγκ.
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι είχε ήδη καταστήσει σαφές τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να διεξαχθεί ψηφοφορία μία εβδομάδα αργότερα, την 11η Σεπτεμβρίου. Όμως ειδικά η Ρωσία έκρινε ότι αυτό θα ήταν «πρόωρο» μέσα σε τόσο λίγες ημέρες.
Είναι «πολύ νωρίς» για να ληφθεί μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή νέων κυρώσεων, επισήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Μια ψηφοφορία τη Δευτέρα θα ήταν «λίγο πρόωρη. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κινηθούμε τόσο γρήγορα», δήλωσε πρωτύτερα ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.
Με τα μέτρα αυτά—έχουν επιβληθεί ήδη επτά γύροι κυρώσεων, ο τελευταίος εκ των οποίων την 5η Αυγούστου, δεν έχει δηλαδή εφαρμοστεί για επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να γίνει αισθητό κάποιο αποτέλεσμα—τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο παρελθόν η μέθοδος αυτή είχε επιτυχία (Νότια Αφρική, Ιράν).
Για το ενδεχόμενο νέας δοκιμής προειδοποιούν αναλυτές
Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει σήμερα την επέτειο της ίδρυσης της, την ώρα που κάποιες φωνές στη χώρα ζητούν την ενίσχυση του πυρηνικού δυναμικού της, παρά τις απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.
Σε άρθρο της η εφημερίδα Ροτόνγκ Σίνμουν, όργανο του μοναδικού και κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Κορέα, υποστήριξε τη θέση αυτή τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα η ανάπτυξη της οικονομίας και του πυρηνικού δυναμικού της χώρας.
«Ο τομέας της άμυνας, σε αρμονία με την πολιτική του κόμματος, πρέπει να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες όπλων», υποστηρίζει η εφημερίδα μέσω του κεντρικού της άρθρου.
Στην επέτειο του 2016 η Βόρεια Κορέα η Πιονγκγιανγκ είχε προχωρήσει στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το καθεστώς να επιλέξει τη σημερινή ημέρα για να προχωρήσει σε νέα δοκιμή, έτσι ώστε να γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο την επέτειο.
Το καθεστώς προχώρησε στην έκτη πυρηνική δοκιμή πριν από μία εβδομάδα, ανακοινώνοντας έχει κατασκευάσει πανίσχυρη βόμβα υδρογόνου για μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους.