Με μεσολάβηση της Ρώμης είδε ο «υπουργός» εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Kudret Ozersay αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ, ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά. Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο κ. Ozersay είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Kudret Ozersay επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Εξάλλου, μιλώντας στο CNN Turk, o Mustafa Ak?nc? ανέφερε πως, «αν δεν υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά και νέο μοντέλο, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με τους δικούς της σχεδιασμούς».
Και ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει στα περί συνάντησης Ozersay με στελέχη της ΕΝΙ, η εταιρεία έχει αποφύγει να διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση, κάτι που αφήνει σκιές στο θέμα. Έγκυρη πηγή στην Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σύμφωνα με ενημέρωση, που είχε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη από την ιταλική εταιρεία ENI δεν έγινε συνάντηση του κ. Ozersay με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ Claudio Descalzi και άλλα στελέχη της εταιρείας. Μετά από αυτό η τουρκική πλευρά διευκρίνισε ότι η συνάντηση έγινε με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Lapo Pistelli.
Συναφώς υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε στον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο διεθνούς υπουργικής συνάντησης, ότι η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης «σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί «συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα».
Η συνάντηση έγινε, ενώ είχε τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη τουρκική Νavtex. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την συνάντηση εκείνη ξεκίνησε το παρασκήνιο για την πρόσκληση Ozersay στη Ρώμη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα με τον κ. Ozersay θα τεθεί «έντονα» από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Paolo Gentiloni.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση σε ανάλυση του δημοσιογράφου, Απόστολου Τομαρά , θέτει επτά ερωτήματα:
1. Ευσταθούν ή όχι οι ισχυρισμοί της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η πρόσκληση για μετάβαση του κ. Ozersay στη Ρώμη έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας;
2. Ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι το ιταλικό ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον λεγόμενο υπουργό της «ΤΔΒΚ» μετά από υπόδειξη της Άγκυρας;
3. Με ποια ιδιότητα ο επικεφαλής της ENI συνάντησε τον Kudret Ozersay ;
4. Τη συνάντηση ζήτησε η τουρκοκυπριακή πλευρά ή η εταιρεία ΕΝΙ;
5. Η ΕΝΙ γιατί δέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία;
6. Η ΕΝΙ ενημέρωσε, ως όφειλε, τον στρατηγικό της συνεργάτη, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της ΑΟΖ;
7. Ισχύουν οι πληροφορίες πως στη μυστική συνάντηση η ΕΝΙ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσει, προτού βρεθεί διπλωματική λύση;
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ