Μήνυμα στις κυβερνήσεις που στην προσπάθεια να ανοίξουν τις οικονομίες τους και να ανάψουν την μηχανή του τουρισμού, επικαλούνται τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας» στέλνει και πάλι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι η κίνηση μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Ο ΠΟΥ βλέπει ότι τέτοιες πρακτικές τις οποίες προωθούν διάφορες κυβερνήσεις ενέχουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει νωρίτερα ένας δεύτερος γύρος πανδημίας. Κι αυτό καθώς καμία μέχρι σήμερα έρευνα δεν έχει προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία ότι κάποιος που νόσησε από τον ιό και μετά θεραπεύτηκε, δεν μπορεί και να ξανανοσήσει. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που παρ οτι είχαν αρχικά θεραπευτεί, στην πορεία υποτροπίασαν ξανά.
Με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους να δηλώνει χθες ότι «απέχουμε πολύ από τη λήξη της πανδημίας» και ότι «ο έλεγχος της επιδημίας σε ένα κράτος, δεν αρκεί - αντίθετα χρειάζεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο στην ευρύτερη γύρω περιοχή, με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών» - οι ειδικοί του Οργανισμού προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν τόνισε ότι το κάθε μέτρο που ασκεί περιορισμό στον ιό, θα πρέπει να αντικαθίσταται από άλλο μέτρο, εξίσου ισχυρό. "Η πρόκληση είναι με ποιο τρόπο βγαίνει κάποια χώρα από τα περιοριστικά μέτρα. Και αυτό καθώς ο ιος μπορεί να επιστρέψει άμεσα ή σε δύο μήνες, άρα αν εγκαταλειφθούν οι περιορισμοί, εύκολα μπορεί να επανέλθει, άγνωστο σε ποια έκταση”.
Κοινός παρονομαστής των εκκλήσεων του ΠΟΥ είναι ότι χρειάζεται ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" με τους πολίτες για την τήρηση των αποστάσεων και των λοιπών μέτρων προστασίας, μαζί με ιχνηλάτηση, απομόνωση και θεραπεία των περιστατικών, αλλά και μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.
Όσο για την ανοσία και τα αντισώματα, ο κ. Ράιαν σημείωσε πως τα τεστ αντισωμάτων δείχνουν -ιστορικά - ότι κάποιος νόσησε από τον ιό.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων δρ. Μαρία Βαν Κερκόφ, σημείωσε πως συνήθως τα αντισώματα αναπτύσσονται δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Και πως υπάρχει σειρά μελετών σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα αντισώματα αυτά δίνουν ανοσία και για πόσο χρόνο διαρκεί αυτή η ανοσία.
"Οι προβληματισμοί αυτοί, δεν σημαίνουν ότι κάποιος δεν έχει αναπτύξει ανοσία μετά την αποθεραπεία από τη νόσο", είπε χαρακτηριστικά η δρ Βαν Κερκόφ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, είναι κάτι το οποίο ακόμη διερευνάται.
Τέλος σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, η δρ Βαν Κερκόφ σημείωσε πως δεν είναι σημαντικές, υπό την έννοια ότι δεν έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά του, σε ότι αφορά τη μεταδοτικότητα ή τη σοβαρότητα της νόσησης.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα τεκμηριωμένη γνώση, τα τεστ αντισωμάτων έχουν ποσοστό αποτελεσματικότητας το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 30-80%, δηλαδή κατά το ποσοστό αυτό μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Η πληροφορία αυτή αφορά μόνο την επιβεβαίωση της προσβολής από τη νόσο, κατά το παραπάνω ποσοστό αποτελεσματικότητας, που μπορεί και να μην είναι ακριβές.
Επιπλέον, δεν απαντά στα ερωτήματα αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος νοσεί την ώρα που γίνεται το τεστ, αν έχει ξεπεράσει τη νόσο, αν έχει αποκτήσει ανοσία και για πόσο χρόνο διαρκεί η ανοσία, εφόσον αυτή παρέχεται (το τελευταίο μένει να απαντηθεί με τις προαναφερόμενες μελέτες).