Επιμένει ο D. Tusk: «Διχαστικές και αναποτελεσματικές» είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων

Επιμένει ο D. Tusk: «Διχαστικές και αναποτελεσματικές» είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων

Διχαστικές χαρακτηρίζει τις ποσοστώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. 

Ειδικότερα, τo μεταναστευτικό, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), το Brexit και η ευρωπαϊκή άμυνα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, αναφέρει ο, Donald Tusk.

Στην επιστολή του ο D. Tusk ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου. «Ελπίζω να έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική συζήτηση», τονίζει ο D. Tusk και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει - και τι δεν έχει - δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια και να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα». 

Στο ειδικό έγγραφο για το μεταναστευτικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Tusk προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος της ΕΕ καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων». Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».

Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

- Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών. 

- Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.

- Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας. 

- Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.

- «Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές».

Συνεχίζοντας, το έγγραφο του D. Tusk για το μεταναστευτικό παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου». Μεταξύ άλλων, ο D. Tusk τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης. Προτείνει, επίσης, εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Κατά τα άλλα, η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσει με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπου θα υπάρξει κοινή γαλλογερμανική τοποθέτηση. Θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ, μετά από αίτημα που υπέβαλε η βελγική αντιπροσωπεία. 

Eξάλλου, στις 15 Δεκεμβρίου το πρωί συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ, σε διευρυμένη μορφή, όπου θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Στη Σύνοδο παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. Με δεδομένο ότι στη Γερμανία δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης συγκεκριμένων αποφάσεων. Και για το θέμα αυτό, η συζήτηση θα είναι γενικού χαρακτήρα και η υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων μετατίθεται τουλάχιστον για τον Ιούνιο του 2018. Κύκλοι προσκείμενοι στο Συμβούλιο σημείωναν πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ χωρίς να υπάρχουν συνθήκες κρίσης.

Τέλος, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα συζητηθεί το θέμα του Brexit. Όπως αναφέρει ο D. Tusk στην επιστολή του, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν είναι καιρός να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο στην επόμενη φάση». Επισημαίνεται, επίσης ότι μένουν μόνο δέκα μήνες για να καθορισθούν η «μεταβατική περίοδος» και οι μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Δ. Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η πρόταση Tusk για τους μετανάστες