Επικοινωνία Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Επικοινωνία Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και οι δύο άνδρες συζήτησαν όσον αφορά τις προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη και για άλλα ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, μετέδωσε χθες Τρίτη το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στον πόλεμο στην Υεμένη, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί τέσσερα χρόνια, αναμετρώνται το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τόσο στις εχθροπραξίες, όσο και εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών του - του λιμού και των επιδημιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να περισώσει τη συμφωνία που κλείστηκε τον Δεκέμβριο ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη για την απόσυρση των δυνάμεών τους από το λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα, τη σημαντικότερη πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων αγαθών στην Υεμένη.

Τη Χοντάιντα ελέγχουν οι Χούθι, ενώ χιλιάδες άνδρες της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία έχουν περικυκλώσει την πόλη, την οποία πολιορκούσαν μήνες. Τα μέρη διαφωνούν για το ποιος θα διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης αφού αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς τόνισε τη Δευτέρα ότι το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το λιμάνι ήδη αθετήθηκε και προέτρεψε ξανά τα μέρη να αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Κατά την εκδοχή που μετέδωσε το SPA, «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του» στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διότι το Ριάντ «υποστηρίζει τις προσπάθειες να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στον διάλογο ανάμεσα στα (αντιμαχόμενα) μέρη της Υεμένης».

Το πρακτορείο δεν έδωσε την παραμικρή ένδειξη για το εάν συζητήθηκε στη συνδιάλεξη η διεθνής έρευνα για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο, της οποίας έχει τεθεί επικεφαλής η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, η Ανιές Καλαμάρ.

Η Καλαμάρ δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ριάντ δεν έχει ακόμη εγκρίνει δύο αίτηματά της: να εισέλθει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και να έχει συναντήσεις με σαουδάραβες αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ