Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια Γιώργος Κωστόπουλος περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την μάχη που δώσανε συντονισμένα, Πυροσβεστική, Αυτοδιοίκηση, Δασαρχείο, Λιμενικό, Αστυνομία, για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά στη Λίμνη, «από τις πιο δύσκολες των τελευταίων χρόνων», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Και «καταφέραμε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα» συμπληρώνει σε άλλο σημείο.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προϊστάμενου της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια, Γιώργου Κωστόπουλου:
ΕΡ: Κύριε Κωστόπουλε ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είσαστε πέντε μέρες εδώ στη Λίμνη. Είσαστε επικεφαλής προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια. Ποιο είναι το μήνυμα, ο τίτλος, που θα βάζατε μετά από πέντε μέρες μάχης για την κατάσβεση μιας πολύ μεγάλης πυρκαγιάς, που θα έλεγα ότι είχε χρόνια να γνωρίσει η περιοχή, αλλά και συνολικότερα η χώρα;
ΑΠ: Η πυρκαγιά αυτή εδώ της Λίμνης ήταν από τις πιο δύσκολες των τελευταίων χρόνων. Είμαι από το 2013 προϊστάμενος, δεν είχα συναντήσει τόσο δύσκολη με τέτοιες δύσκολες συγκυρίες πυρκαγιά. Από τις 12.00 περίπου που πήρα την ενημέρωση ότι έχουμε πυρκαγιά εδώ, μιλώντας με τον δήμαρχο τον κύριο Καλυβιώτη: «Δήμαρχε που είναι η φωτιά;». «Η φωτιά είναι στη Φαράκρα». «Με τι κατεύθυνση;» «Τη Λίμνη». «Όπα. Πού θα κατέβει περίπου ενδεχομένως το μέτωπο;» «Ίσως φτάσει μέχρι την περιοχή στα Κατούνια». Αμέσως το μυαλό μου πήγε στην περιοχή κάτω από τη Μονή Γαλατάκη, που ξέρω πολύ καλά ότι τέτοια εποχή έχει πάρα πολλούς παραθεριστές που μένουν σε σκηνές ανάμεσα στα δέντρα ή μέσα σε τροχόσπιτα- με διάφορους τρόπους δηλαδή θα δημιουργούσαμε εκεί ενδεχομένως έναν εγκλωβισμό 500-600, ίσως τον Αύγουστο να φτάνουν και τους 1.000 ανθρώπους εκεί. Ο δρόμος είναι αδιέξοδος, σταματάει στη Μονή Γαλατάκη. Και αμέσως του είπα να δουλέψουμε το σενάριο της απομάκρυνσης αυτών των ανθρώπων γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η φωτιά.
ΕΡ: Για πόσους ανθρώπους μιλάγαμε;
ΑΠ: Από την εμπειρία μου εκτιμούσαμε για πάνω από 500-1.000 γιατί δεν είχαμε καταγραφή. Είναι ελεύθεροι κατασκηνωτές.
Αμέσως ξεκινήσαμε, αφού δώσαμε αυτά που μας ζήτησαν από την Πυροσβεστική. Μας ζήτησαν μηχανήματα έργου, ό,τι μηχανήματα έργου είχαμε σε συνδυασμό και με την υπόλοιπη Στερεά, τη συνεργασία μας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, αμέσως συντονίσαμε ό,τι μηχανήματα μπορούσαμε να διαθέσουμε τα συγκεντρώσαμε. Συγκεντρώσαμε πάνω από 13 μπουλντόζες προωθητήρες, που πέσανε στη φωτιά να κάνουν ζώνες αντιπυρικές, να δημιουργήσουν δρόμους προσπέλασης για να πλησιάσουν όσο γίνεται περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα. Ταυτόχρονα μας ζητήσανε υδροφόρες. Συγκεντρώσαμε ό,τι υδροφόρες μπορούσαμε, είχαμε περίπου 13-14 υδροφόρες. Επίσης καλυφθήκαμε από μηχανήματα της περιοχής της Βοιωτίας, μικρά που είναι πολύ πιο ευέλικτα, άλλα 3 τέτοια οχήματα.
Σε συνεργασία με όλες τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, Λιμενικό, Αστυνομία, οργανώσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την όλη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κομμάτι της φλόγας το είχε η Πυροσβεστική, με ό,τι μας ζητούσαν το είχαν. Οπότε αμέσως με τον δήμαρχο κοιτάζαμε τα σενάρια πιθανών εγκλωβισμών κατοίκων οικισμών και γενικά -όπως σας είπα- των παραθεριστών, και αμέσως ασχοληθήκαμε με αυτό. Το απόγευμα καταφέραμε, προς το βράδυ, και τους απομακρύναμε με ασφάλεια από την περιοχή αυτή μαζί με τις καλόγριες που ήταν στο μοναστήρι- την άλλη μέρα αυτές ακολούθησαν- καταφέραμε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα.
ΕΡ: Η Πολιτική Προστασία έκανε ένα τεράστιο έργο, αλλά η φλόγα επίσης έκανε επίσης ένα τεράστιο αρνητικό έργο. Καταστράφηκαν περίπου 28.500 στρέμματα δασώδους πευκώδους περιοχής. Το ερώτημα που έχει ο απλός κόσμος είναι, η Πολιτική Προστασία, οι αρχές ευρύτατα θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει αυτήν την καταστροφή με διαδικασίες πρόληψης;
ΑΠ: Κάθε Μάρτιο κάνουμε τα συντονιστικά, εδώ στον Δήμο, όπως και σε όλους τους δήμους. Κάνουμε το συντονιστικό σε κάθε δήμο και μετά έχουμε το συντονιστικό της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, όπου εκεί έχουμε συγκεντρωμένα όλα τα σχέδια που έχουμε ετοιμάσει από κάθε δήμο. Εδώ ο Δήμος, μπορώ να πω ότι από την εμπειρία μου από τους άλλους 7 δήμους, λειτουργεί πιλοτικά με άριστο τρόπο. Και ο κ. δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι και ο κ. Σκουμπρής που είναι ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου λειτουργούμε με τέλεια συνεργασία. Έχουμε καταφέρει να έχουμε φτιάξει τα καλύτερα δυνατά σχέδια αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης, εκτός από την πυρκαγιά, χιονοπτώσεις, σεισμούς, πλημμύρες κ.λπ. Έτσι λοιπόν και για την πυρκαγιά είχαμε κάνει ένα πολύ καλό συντονιστικό, είχαμε βάλει όλα τα πιθανά σενάρια, είχε συζητηθεί και αυτό του εγκλωβισμού εκεί, μια και είναι ο δρόμος αδιέξοδος. Πάντα προσπαθούμε να τα λύσουμε. Δεν είναι εύκολο. Δηλαδή, από εκεί είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένας δρόμος τέτοιος που να απομακρυνθούν από άλλη περιοχή όσοι πάνε εκεί να κάνουν παραθερισμό- είναι η μορφολογία του εδάφους τόσο δύσκολη που δεν είναι κάτι απλό. Από τη μεριά του Δήμου είχαν γίνει όλα αυτά που είχαμε σχεδιάσει. Δηλαδή δεξαμενές, υδροληψίες, όλα αυτά λειτουργούσαν άψογα. Από τη μεριά του Δασαρχείου έγινε πράγματι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει: συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των δασικών δρόμων. Όλοι οι δρόμοι ήταν σε άριστη κατάσταση, κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα απλά, πόσο μάλλον όλα αυτά τα φορτηγά.
ΕΡ: Και παρόλα αυτά κ. Κωστόπουλε χάσαμε 28.500 στρέμματα πεύκου.
ΑΠ: Είναι η μορφολογία σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, τον αέρα, τις θέσεις και όλα αυτά. Το πολύ πυκνό δάσος, που δεν είναι τόσο εύκολο να ελέγξεις αν σου ξεφύγει λιγάκι στην αρχή η φωτιά απλώνεται μετά τόσο γρήγορα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι κάτι που το έχουμε επισημάνει σε κάθε συντονιστικό, εδώ και 4 χρόνια το συζητάμε, και αυτό λέμε ότι πρέπει να καθίσουμε να βρούμε όσο γίνεται περισσότερες δυνατές νέες αντιπυρικές ζώνες, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα που θέλουμε, και να δημιουργήσουμε εθελοντικές ομάδες. Δυστυχώς από το Προκόπι και πάνω η Βόρεια Εύβοια δεν έχει εθελοντικές ομάδες, ενώ από το Προκόπι και κάτω έχουμε 15 εθελοντικές ομάδες, που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχουν δηλαδή στοιχειώδη οργάνωση και εξοπλισμό, εμπειρία, εκπαίδευση.
Αυτό που μας σώζει στη Βόρεια Εύβοια είναι οι ρητινοσυλλέκτες όλοι αυτοί που εργάζονται μέσα στο δάσος, ζουν από το δάσος, είναι αυτοί οι άνθρωποι που με όποια προσωπική εμπειρία έχουν, προσπαθούν κάθε φορά να βοηθήσουν στη φωτιά. Όμως δεν έχουν τον σωστό εξοπλισμό. Είναι ένα θέμα αυτό. Προσπαθούμε να το λύσουμε.
ΕΡ: Εννοείτε απ΄ ό,τι καταλαβαίνω ότι οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας από το Προκόπι και πάνω δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους;
ΑΠ: Όχι. Θέλουν να κάνουν εθελοντικές ομάδες, αλλά ίσως συναντούν κάποια εμπόδια, όπως είναι το κόστος να ιδρύσεις έναν σύλλογο εθελοντικό, έχει κάποιο κόστος, δεν μπορούν να το επωμισθούν, γιατί οι άνθρωποι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Θα πρέπει εκεί ίσως να απλοποιήσουμε κάποια πράγματα αυτό το συζητάμε με τον γγ πολιτικής προστασίας, πώς θα απλοποιήσουμε το κόστος έτσι ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
ΕΡ: Θα μπορούσε με τεχνικό εξοπλισμό, λόγου χάρη με έναν δορυφόρο ο οποίος θα επιβλέπει την περιοχή, αν φυσικά η χώρα είχε τη δυνατότητα την οικονομική να ανταπεξέλθει, να έχουμε μια πρόληψη της πυρκαγιάς;
ΑΠ: Το ψάχνουμε και αυτό, προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις, δεν είναι όμως κάτι που είναι άμεσα δικό μου αντικείμενο ώστε να ξέρω τέτοιες λύσεις όσον αφορά την πυρόσβεση.
ΕΡ: Στα σχολεία κ. Κωστόπουλε έχει μπει αυτό που λέμε ο εθελοντισμός για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, σε σχολεία περιοχών όπως η Βόρεια Εύβοια που είναι πευκόφυτη, όπως στο Πήλιο όπως διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, έχει μπει αυτό ως υποχρεωτικό μάθημα;
ΑΠ: Αυτά τα συζητάμε κάθε φορά στα συντονιστικά που κάνουμε όπως σας λέω κάθε Μάρτη, γιατί η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από 1η Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου. Λέμε όλα αυτά, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρουν σε επίπεδο δήμου να τα μεταφέρουν σε όλες τις κατευθύνσεις. Γίνονται, και ασκήσεις κάναμε στο Μαντούδι μετά από μια πολύ καλή σκέψη του συναδέλφου που σας είπα του κ. Σκουμπρή, κάναμε μια πολύ ωραία άσκηση με την Πυροσβεστική σε σχολείο, στο Γυμνάσιο του Μαντουδίου. Ό,τι κάνουμε από αυτά είναι ό,τι καλύτερο. Ασκήσεις, έχουμε σκεφτεί πάρα πολλές φορές να κάνουμε ασκήσεις. Είναι το Α και το Ω για να μπορέσεις μετά να αντιμετωπίσεις μια πραγματική κρίση είναι να κάνεις ασκήσεις και αν είναι δυνατό να κάνεις κάθε χρόνο. Το κόστος μάς σταματά. Όσον αφορά τώρα τον τρόπο μεταφοράς προς τους κατοίκους πληροφορίες. Είχαμε διανείμει πολλά φυλλάδια που μας είχε στείλει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Μοιράστηκαν, δεν ξέρω τώρα πόσο ακόμα μπορεί να γίνει ενημέρωση. Σίγουρα υπάρχουν πάντα διάφορες σκέψεις: μέσα από την ύδρευση, έχουμε στείλει φυλλάδια στους κατοίκους πώς να λειτουργούν, έχουμε σταματήσει την κοπή δέντρων μέσα στην θερμή περίοδο, όσο μπορούμε με το Δασαρχείο. Πάντα όμως κάτι μπορεί να συμβεί, κάποιο λάθος, είτε εσκεμμένο, είτε από αστοχία κάποιας χρήσης, να ξεκινήσει η πυρκαγιά.
ΕΡ: Κύριε Κωστόπουλε μια τελευταία ερώτηση. Αν είχατε απέναντί σας το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και την πολιτική ηγεσία, με δυο λόγια τι θα τους λέγατε ώστε να μην ξαναέχουμε, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, τέτοιες απώλειες οικολογικές, όπως αυτή στην περιοχή της Λίμνης;
ΑΠ: Πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο στην πρόληψη, και ίσως να ρίξουμε περισσότερα χρήματα στην πρόληψη- τα οποία θα είναι ένα ελάχιστο ποσό μπροστά σε αυτά που ρίχνουμε για την καταστολή. Για την αποκατάσταση όλων αυτών των ζημιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ