Ισχυρές ενστάσεις ακόμα για την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, το οποίο συζητείται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, εκφράζει στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι ως άνω ρυθμίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 έχουν ως συνέπεια να ανατρέπεται, και σε κάθε περίπτωση να νοθεύεται, ο επιβαλλόµενος από το άρθρο 24 του Συντάγµατος ορθολογικός πολεοδοµικός σχεδιασµός, και να επέρχεται αλλοίωση της λειτουργικότητας των οικισµών και επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων» και προστίθεται ότι αντίκεινται στις στις συνταγµατικές αρχές του κράτους δικαίου (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγµατος) και του σεβασµού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγµατος).
Επίσης, το νομοσχέδιο αντίκειται στη συνταγµατική αρχή της ισότητας, διότι θέτει σε µειονεκτική µοίρα τους νοµοταγείς πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στην ίδια περιοχή, έναντι εκείνων των οποίων οι ανεγερθείσες ή διαρρυθµισθείσες οικοδοµές είναι αυθαίρετες λόγω παραβίασης των ισχυόντων όρων δοµήσεως και χρήσεων γης αλλά εν τούτοις εξαιρούνται από την κατεδάφιση (…) µε τις διατάξεις του ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθµιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση µε δηµιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος» (Α΄ 209/21.9.2011) ρυθμίσθηκαν εκ νέου τα θέματα της αυθαίρετης δόµησης (…)
Ως εκ τούτων, η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής υπενθυμίζει ότι η αυτόµατη εξαίρεση από την κατεδάφιση κάθε αυθαίρετης κατασκευής, που υφίσταται σε ορισµένη χρονική στιγµή, χωρίς να ερευνώνται το µέγεθος, το είδος ή τη σηµασία της κατασκευής ή οι επιπτώσεις επί του περιβάλλοντος χώρου, µε µόνη τη δήλωση του ενδιαφεροµένου και χωρίς προηγούµενη κρίση της διοίκησης διαµορφούµενη βάσει πολεοδοµικών κριτηρίων, είναι αντίθετη στις ανωτέρω συνταγµατικές επιταγές.
Αλέξανδρος Διαμάντης