«Επιφυλακτικά αισιόδοξο» δηλώνει το Κρεμλίνο μετά τη συνάντηση D. Trump - S. Lavrov

«Επιφυλακτικά αισιόδοξο» δηλώνει το Κρεμλίνο μετά τη συνάντηση D. Trump - S. Lavrov

Επιφυλακτική αισιοδοξία εξέφρασε το Κρεμλίνο για τις προοπτικές μιας βελτίωσης των αμερικανορωσικών σχέσεων μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Η ίδια η συζήτηση είναι εξαιρετικά θετική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Lavrov με τον Trump.

Ο Peskov δήλωσε πως το Κρεμλίνο είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξο» για την προοπτική να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε.

Οι συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov αποτέλεσαν την πιο υψηλόβαθμη δημόσια επαφή μεταξύ του Trump και της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin από την έναρξη της θητείας του Trump στις 20 Ιανουαρίου.

Ενώ δεν ήταν άνευ προηγουμένου, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για έναν υπουργό Εξωτερικών να τον υποδεχθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για διμερείς συζητήσεις στον Λευκό Οίκο.

Η Συρία στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης

Ο Trump περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Lavrov ως "πολύ, πολύ καλές". Όταν ερωτήθηκε εάν η απόλυση του Comey επηρέασε τη συνάντηση, ο Trump απάντησε, "Καθόλου". Είπε ότι αυτός και ο Lavrov συζήτησαν τον εμφύλιο στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad. "Θέλουμε να δούμε τις σφαγές, τις απαίσιες σφαγές, να σταματούν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και όλοι συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό", είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Lavrov, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson, δήλωσε ότι οι συζητήσεις του με μέλη της κυβέρνησης Trump τον είχαν πείσει ότι είναι άτομα που ήθελαν να συνάψουν συμφωνίες και να λύσουν προβλήματα. "Η κυβέρνηση Trump, και ο πρόεδρος ο ίδιος, και ο υπουργός Εξωτερικών, πείστηκα ξανά σήμερα ότι αποτελούν άτομα δράσης", είπε ο Lavrov.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο ότι ο Putin είχε διατάξει την προσπάθεια απορρύθμισης των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, το οποίο συμπεριλάμβανε και την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη διαρροή τους, με σκοπό να βοηθήσουν τον Trump.

"Ψευδής πληροφόρηση"

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες. Επιρρίπτοντας ευθύνες σε "ψευδή πληροφόρηση", ο Lavrov είπε, "Πιστεύω πως οι πολιτικοί ζημιώνουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προσπαθώντας να προσποιηθούν ότι κάποιος ελέγχει την Αμερική από το εξωτερικό".

Η κυβέρνηση του Trump επίσης αρνείται τους ισχυρισμούς για συνωμοσία με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, καθώς ο Tillerson και ο Lavrov πόζαραν για φωτογραφίες, ο Ρώσος απέφυγε να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση για την απομάκρυνση του Comey, ρωτώντας ειρωνικά: "Απολύθηκε; Με δουλεύετε. Με δουλεύετε".

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση Lavrov-Trump όπου ο αμερικανός πρόεδρος σφίγγει το χέρι του ρώσου πρέσβη Sergey Kislyak, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διχογνωμίας περί των ρωσικών επαφών με συνεργάτες του Trump. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Michael Flynn αναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Kislyak, και αργότερα έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στον αντιπρόεδρο Mike Pens για τις συζητήσεις που είχαν.

Οι χθεσινές συνομιλίες ακολούθησαν αυτές που είχε ο Tillerson με τον Putin στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία τον Απρίλιο, σε αντίποινα για μια επίθεση χημικών όπλων που η Ουάσιγκτον απέδωσε στον Assad.

Ο Trump και ο Lavrov φάνηκαν να υιοθετούν μια στάση πιo διαλλακτική, από τότε που και οι δύο χώρες παρουσίασαν πρόσφατα αρνητικές απόψεις για τις σχέσεις των. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Trump "ήγειρε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας για την επίλυση συρράξεων στη Μέση Ανατολή και αλλού" και εξακολουθεί να στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά του είπε ότι παρά τις δυσκολίες "οι χώρες μας μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στην επίλυση των πιo επειγόντων θεμάτων στις διεθνείς σχέσεις".

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Trump υπογράμμισε "την ανάγκη για τη Ρωσία να περιορίσει το καθεστώς Assad, το Ιράν, και τους εντολοδόχους του Ιράν". Ο Lavrov δήλωσε ότι η συνάντηση εστιάστηκε κυρίως σε προτάσεις που αφορούν τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ