Στην Τουρκία επέστρεψε ο αμερικανικής καταγωγής τζιχαντιστής τον οποίο οι αρχές της γείτονας επιχείρησαν να απελάσουν μέσω Έβρου. Το μέλος του ISIS συνελήφθη στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και η Τουρκία στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού ξένων τζιχαντιστών επιχείρησε να τον απελάσει μέσω Ελλάδας
Ο Αμερικανικής καταγωγής τζιχαντιστής βρέθηκε στο χώρο διαμονής ελέγχου διαβατηρίων όπου οδηγήθηκε από τις τουρκικές αρχές. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε από την Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κωνσταντινούπολης στην Αδριανούπολη και μετά στις προκειμένου να περάσει στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τον δέχθηκαν και τελικά επέστρεψε στην Τουρκία.
Νωρίτερα σε επικοινωνία του liberal.gr με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε πως για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το περιστατικό.
DAES''li tampon bolgede kald? (Turkiye yollad?, Yunanistan almad?) https://t.co/LgplYAzJkk pic.twitter.com/z5qkqjuzCB
— NTV (@ntv) November 11, 2019
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα τον επαναπατρισμό ξένων τζιχαντιστών με πρώτο έναν αμερικανό υπήκοο, ενώ εντός της ημέρας πρόκειται να απελαθούν στις χώρες τους ένας Γερμανός και ένας Δανός, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι δύο τελευταίοι κρατούνται σε κέντρα απελάσεως όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι νομικές διαδικασίες, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί.
Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση ενός Γερμανού από την Τουρκία σήμερα προσθέτοντας ότι άλλοι επτά Γερμανοί θα απελαθούν την Πέμπτη και δύο την Παρασκευή.
Πρόκειται για τρεις άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει 11 γάλλους τζιχαντιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία, και η σχετική νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο ιρλανδοί τζιχαντιστές, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν στη Συρία, θα απελαθούν σύντομα, πρόσθεσε ο Τσατακλί.
Την ίδια ώρα, ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι η Ολλανδία θα πρέπει να βοηθήσει ενεργά στον επαναπατρισμό των παιδιών γυναικών από την Ολλανδία που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και ότι οι μητέρες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν δεκτές πίσω στην Ολλανδία.
Όσον αφορά τη Γαλλία, μια πηγή του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε το σαββατοκύριακο στο AFP ότι ύποπτοι τζιχαντιστές συχνά επαναπατρίζονται στη Γαλλία βάσει μιας συμφωνίας του 2014 με την Τουρκία και ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί.
"Οι τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους απελαύνονται τακτικά στη Γαλλία και συλλαμβάνονται κατά την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με μυστικό τρόπο. Η είδηση δεν δημοσιοποιείται ή γίνεται γνωστή πολύ αργότερα".
Παρότι η Σύμβαση της Νέας Υόρκης του 1961 καθιστά παράνομο να μένουν άνθρωποι απάτριδες, πολλές χώρες--ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία--δεν την έχουν επικυρώσει και πρόσφατες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε παρατεταμένους δικαστικούς αγώνες.