Την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες, εκτός των 60 ετών και άνω που ισχύει σήμερα, αλλά και τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, εξετάζει η κυβέρνηση. Η επανεκτίμηση του πλαισίου γίνεται υπό την σκιά της νέας μετάλλαξης Όμικρον που όπως φαίνεται από τα κρούσματα, άρχισε να επικρατεί και στη χώρα μας.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης γνωστοποίησε στη σημερινή ενημέρωση για την εφαρμογή των νέων μέτρων, που ξεκινούν από αύριο στις 6 το πρωί, ότι η κυβέρνηση θα επαναπροσδιορίσει το υπάρχον πλαίσιο, συνυπολογίζοντας και τις εισηγήσεις των ειδικών για την ενίσχυση της ανοσίας του πληθυσμού απέναντι στη νέα μετάλλαξη.
«Έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν την έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κορονοϊό», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας που εξετάζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπηρετεί, κατά πληροφορίες, την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή τον περιορισμό σε ανθρώπινες απώλειες, προλαμβάνοντας επιπλέον μεγάλο φόρτο στο σύστημα υγείας.
Ήδη, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε πρόσφατα ότι «δεν αποκλείω το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες», ενώ ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες, από τα 50 και άνω, αλλά και σε κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με κόσμο, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εκπαίδευση κ.ο.κ.
Ως προς την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού υπενθυμίζεται ότι από την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 θεωρούνται ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση, επομένως δεν είναι έγκυρο μετά την παρέλευση των προαναφερόμενων μηνών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε κανόνες που καθορίζουν ότι τα πιστοποιητικά Covid-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν για τα ταξίδια μέχρι και εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωταρχικού εμβολιαστικού προγράμματος. Πάντως η ελληνική πλευρά όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα επέλεγε τους 7 μήνες καθώς το διάστημα των 9 μηνών θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση μεγάλο για επιδημιολογικά δεδομένα της εποχής.
Στο κυβερνητικό επιτελείο οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι είναι να λήγει είτε στους 12 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε στους 9 είτε ακόμη και στους 6 με 7 μήνες.
Το θέμα διάρκειας των πιστοποιητικών εμβολιασμού αναμένεται να εξετάσει σύντομα και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρόταση που εξετάζεται είναι να περιοριστεί στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, για όσους δεν προχωρούν στην ενισχυτική δόση και να θεωρείται ανεμβολίαστος όποιος δεν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση, ανεξαρτήτου ηλικίας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι έχει μειωθεί και ο χρόνος ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ενώ από 2 Δεκεμβρίου 2021, το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ύστερα από διαγνωστικό έλεγχο PCR.