Το Σχέδιο Β για το μεταναστευτικό, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες καταστάσεις και το ενδεχόμενο επανάληψης των ροών από την Τουρκία αλλά και τη Βόρεια Αφρική, βάζουν πάλι στο τραπέζι κεντροευρωπαϊκές χώρες σε πλήρη συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες.
Στα μέσα Ιούλιου η Βιέννη προετοιμάζει μια νέα Διάσκεψη με στόχο την εξέταση των εναλλακτικών σχεδίων και με βασικό στόχο, όπως δήλωσε ο αυστριακός υπουργός εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόμποτκα να «παραμείνει κλειστή η Βαλκανική Διαδρομή».
Ενδεικτικό της κατεύθυνσης, στην οποία κινείται αυτός ο σκληρός πυρήνας ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών είναι ότι ο βούλγαρος υπουργός εξωτερικών, Ντανιέλ Μίτοφ, που επισκέφθηκε τη Βιέννη, σε συνέντευξή του (αυστριακή εφημερίδα Die Presse) ταυτίσθηκε με την αυστριακή προσέγγιση για αντιμετώπιση του προσφυγικού. Επίσης, συμφώνησε στην πολιτική του αυστραλιανού μοντέλου, είτε της απώθησης είτε της κράτησης των μεταναστών σε νησιά. Δήλωσε μάλιστα με περισσό θράσος ότι η «Βουλγαρία δυστυχώς δεν έχει νησιά...», υπονοώντας ότι αυτός ο ρόλος πέφτει στην Ελλάδα, όπως είχε προτείνει λίγες ημέρες πριν, ο αυστριακός ΥΠΕΞ, κ. Κουρτς, προτείνοντας νησιά, όπως η Λέσβος, να μετατραπούν σε «στρατόπεδα κράτησης» των μεταναστών.
Η Βιέννη προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί για τις προηγούμενες τέτοιου είδους συναντήσεις, θα απευθύνει πρόσκληση και προς την Αθήνα, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των αστυνομιών των χωρών που θα συμμετάσχουν.
Στις 21 Ιουνίου διοργανώνεται συνάντηση των επικεφαλής της συνοριοφυλακής των βαλκανικών χωρών υπό την προεδρία της Αυστρίας (στην οποία έχουν προσκληθεί η Γερμανία και η Ελλάδα), ενώ στα τέλη Ιουνίου θα συναντηθούν οι αρχηγοί των αστυνομιών των χωρών αυτών για να προετοιμάσουν τη διάσκεψη που θα συγκληθεί στα μέσα Ιούλιου.
Η προηγούμενη διάσκεψη τον Φεβρουάριο, στην οποία συμμετείχαν η Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία είχε αποφασισθεί το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής με το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, ώστε να εγκλωβιστούν σε ελληνικό έδαφος όσοι μετανάστες έφθιναν από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τους Αυστριακούς στη διάσκεψη του Ιουνίου θα εξετασθεί και θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Ενεργή στο παιχνίδι για να παραμείνει κλειστή η Βαλκανική Διαδρομή είναι και η Τσεχία. Ο πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζεμάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκ. Ιβανόφ και εξέφρασε τη στήριξη του στην ΠΓΔΜ. Επίσης, αναγνώρισε τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση «προστατεύοντας τα δικά της και τα Ευρωπαϊκά σύνορα»(!) και, αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έδειξε πολύ μεγαλύτερο σθένος από κάποιες άλλες χώρες που είναι και μέλη της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ…
Η Αυστρία επιμένει στη μετατροπή ελληνικών νησιών σε ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα και να μην επιχειρούν έτσι την μετακίνηση τους προς την Ευρώπη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, επανέφερε την πρόταση του αυτή για κράτηση προσφύγων σε νησιά, όπως η Λέσβος και η ιταλική Λαμπεντουζα(σε κοινή συνέντευξη με την αρχηγό των Πρασίνων, Ευα Γκλαβισνικ στην εφημερίδα Κουριερ), υποστηρίζοντας ότι ο εγκλωβισμός προσφύγων στη Λέσβο έχει γίνει ντε φάκτο. Η πρόταση αυτή συμπίπτει με την αποκάλυψη (τον Μάιο) της γερμανικής εφημερίδας Bild, ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει Σχέδιο Β για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία.